Σοβαρό κρούσμα λεπτοσπείρωσης στο Νομό Ιωαννίνων

NOSOKOMEIO 6 8 14

Έξαρση των κρουσμάτων γρίπης διαπιστώνεται την περίοδο αυτή και στην Ήπειρο, ενώ προβληματισμό προκαλεί στις Υγειονομικές Υπηρεσίες ένα σοβαρό κρούσμα λεπτοσπείρωσης που διαπιστώθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. 

Η Αντιπεριφερειάρχης και καθηγήτρια Ιατρικής Σταυρούλα Τσιάρα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σημείωσε ότι η λεπτοσπείρωση είναι   μικροβιακό νόσημα.  Σποραδικά κρούσματα παρατηρούνται  κατά περιόδους,  κυρίως   σε όσους ασχολούνται με γεωργικές, κτηνοτροφικές και εργασίες καθαρισμού χώρων, η μετά από εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα . 

Μπορεί να διαδράμει είτε ως ήπιο  νόσημα, ασυμπτωματικό πολλές φορές, με κακουχία και πυρετό, είτε ως  σοβαρή νόσος,   (ικτεροαιμορραγική μορφή),  η  οποία  χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση, νοσηλεία σε νοσοκομείο,  υποστήριξη και κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή.  

«Η πλειονότητα   από τους ανθρώπους που νοσούν  ακόμα και από την σοβαρή της μορφή , ιώνται   Πρέπει  να υπάρχει εγρήγορση  από μέρους των υγειονομικών,  υψηλός δείκτης υποψίας    και  χορήγηση   κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής» υπογράμμισε.

Ποιοι κινδυνεύουν

Η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις εστίες μόλυνσης και στα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται: «  προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι εργάζονται σε γλυκά στάσιμα ύδατα (καθαριστές δεξαμενών  και πισινών), εργαζόμενοι σε αποθηκευτικούς χώρους, όπου μπορεί να υπάρχουν ποντίκια, εργαζόμενοι σε αγρούς .   Ο συμπατριώτης μας ο οποίος νόσησε   ασχολήθηκε με καθαρισμό αποθηκών τον προηγούμενο μήνα πριν τη νόσο.  Η  μόλυνση γίνεται  με την επαφή με τα εκκρίματα των ποντικών, τα οποία μπορεί να μολύνουν το νερό, τα τρόφιμα και έτσι να μεταδοθεί.Όταν είναι αναγκασμένος κάποιος να κάνει  αγροτικές εργασίες,   εργασίες καθαρισμού, είτε να  εργασθεί όπου υπάρχουν   μολυσμένα ύδατα , πρέπει να έχει καλυμμένα τα πόδια με μπότες ,  αν έχει πληγές στα χέρια να είναι καλυμμένες με αδιάβροχα  επιθέματα,    αν εργάζεται  σε χώρους, όπως αποθήκες όπου μπορεί να υπάρχουν ποντίκια και εκκρίματα ποντικιών να φοράει γάντια και μάσκα».

Η μετάδοση της νόσου

Για το ενδεχόμενο μετάδοσης της νόσου η κ. Στ. Τσιάρα εξήγησε ότι:  «Δεν υπάρχει μετάδοση της λεπτοσπείρωσης από άνθρωπο σε άνθρωπο ή είναι εξαιρετικά σπάνια μέσω του θηλασμού ή άλλων στενών επαφών».