Στα δικαστήρια η Περιφέρεια για το πρόστιμο του Λούρου

Στα δικαστήρια προσφεύγει η Περιφέρεια Ηπείρου κατά της απόφασης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και της επιβολής προστίμου 182 χιλιάδων ευρώ για τα έργα που έκανε στον Λούρο και την σοβαρή ζημιά που προκλήθηκε στο οικοσύστημα.

Επίσημη αντίδραση από την Περιφέρεια δεν υπήρξε ωστόσο ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης εξέφρασε την βαθιά ενόχληση και την οργή του από το βήμα του συνεδρίου της ΕΝΠΕ και ενώπιον του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου.

«Μετά από καταγγελία δημάρχου ήρθαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι του κράτους, σε ποτάμια της περιοχής… Τι ποτάμια… Το ένα λίγο μεγαλύτερο, το άλλο μικρότερο… Το ένα δεν διαπίστωσε τίποτα, το άλλο είπε πρόστιμο 180 χιλιάδες.. Αυτό το θέμα πρέπει να τελειώνει.. Ή  είμαστε εμείς υπεύθυνοι.. Ή δεν μπορεί να ανακατεύονται όλες οι υπηρεσίες… Ήρθαν και τι λένε.. Λένε ότι ήταν σπάνια τα ψαράκια και  μπορεί να τα χαλάσαμε… Απίθανα πράγματα…» είχε αναφέρει ο Περιφερειάρχης την προηγούμενη βδομάδα.

Τι είδαν οι Επιθεωρητές

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος οι οποίοι είχαν κάνει αυτοψία στον Λούρο μετά το στέγνωμα του ποταμού οριστικοποίησαν την έκθεση τους και το πρόστιμο στα τέλη Απριλίου και κοινοποίησαν την απόφαση στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Το πρόστιμο των 181.871 ευρώ καταλογίζεται για δύο παραβάσεις:

-Η πρώτη αφορά στην εκτέλεση έργων χωρίς  περιβαλλοντική άδεια. Όπως αναφέρεται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης σε τμήματα της κοίτης του ποταμού  Λούρου εκτελέστηκαν χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική άδεια κατά παράβαση όσων προβλέπει η νομοθεσία.

-Η δεύτερη αφορά στην πραγματοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης της κοίτης του ποταμού με τρόπο που είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

 Όπως σημειώνεται, τα έργα  από τη γέφυρα Ζήτα μέχρι την μεταλλική γέφυρα Κουκλεσίου καθώς και στην περιοχή Μπαλαμπάνη- Καλαμαρά εκτελέστηκαν με τρόπο που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αλλοίωση της φυσικής διατομής της κοίτης του ποταμού στα σημεία που έγιναν οι επεμβάσεις, την προσωρινή διακοπή της ροής των υδάτων σε τμήμα του ποταμού δέκα χιλιομέτρων περίπου με συνεπακόλουθο την πλήρη εξαφάνιση της βιοποικιλότητας και  ειδικά την απώλεια της πανίδας και της ιχθυοπανίδας του ποταμού.

Στην Περιφερειακή Επιτροπή

Η Περιφερειακή Αρχή φέρει το θέμα του Λούρου και της προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια στην Περιφερειακή Επιτροπή που συνεδριάζει την Τρίτη με εισήγηση της νομικής της υπηρεσίας.

Η εισήγηση είναι υπέρ της προσφυγής στη Δικαιοσύνη «δεδομένου του εννόμου συμφέροντος και της προδήλου ανάγκης η Περιφέρεια να προβάλλει ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Δικαστηρίου τους ισχυρισμού της για την εν λόγω υπόθεση, καθώς βλάπτεται  οικονομικά».