Στα κάγκελα οι Δήμαρχοι της Ηπείρου… Προτείνουν κλείσιμο δημαρχείων και κινητοποιήσεις

ped +

Στα κάγκελα είναι οι Δήμαρχοι της Ηπείρου καθώς παρακολουθούν πλέον από μακριά το πρόγραμμα απασχόλησης 55+… Το πρόγραμμα, όπως είναι γνωστό έκλεισε, πλην οι περισσότεροι υποβάλλουν αίτηση.. Αξιοπερίεργο είναι πως αυτό που δεν κατάφεραν να πετύχουν οι περισσότεροι από τους 18 δήμους της Ηπείρου το κατάφεραν πάνω από 110 στην Ελλάδα καθώς αυτοί εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου με παρόντα τα μέλη της και τους περισσότερους δημάρχους. Η στελέχωση των δήμων με προσωπικό μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος είναι μία παράμετρος που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην αυτοδιοίκηση και προστίθεται σε άλλα ζητήματα, όπως είναι αυτά της μόνιμης υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

«Δεν είχε προσδιοριστεί εξ αρχής ο χρόνος κλεισίματος του προγράμματος σε μία περίοδο όπου οι περισσότεροι δήμοι ασχολούνται με τους προϋπολογισμούς και την έγκρισή τους ενώ το προσωπικό έτρεχε παράλληλα άλλες υποχρεώσεις όπου και την αξιολόγηση που έχει επιφέρει αναστάτωση», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Παναγιώτης Νταής.

Έκανε γνωστό ότι ανάλογες συνεδριάσεις γίνονται και σε άλλες ΠΕΔ της χώρας ενώ η έγκριση χιλίων ακόμη θέσεων που έγινε γνωστή δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των δήμων.

Ανέφερε ακόμη ότι πρόκειται για μία πολύ αρνητική εξέλιξη ενώ αναγνώρισε ότι και οι δήμοι όφειλαν να είναι πιο έτοιμοι. Τόνισε ότι το πρόγραμμα πρέπει να ανοίξει εκ νέου με περισσότερες θέσεις και με άρση του περιορισμού του 15%.

Ο Δήμαρχος  Νικολάου Σκουφά, Κώστας Παπασιώζος, θύμισε τις δεσμεύσεις του Υπουργού Εσωτερικών ότι το 15% των θέσεων θα δοθεί στους δήμους, ενώ επανέλαβε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ορισμένους ΟΤΑ, όπως στον δικό του, στην σύνταξη του προϋπολογισμού. Υποστήριξε δε ότι το πρόγραμμα έγινε ανταγωνιστικό για να εξυπηρετηθούν ορισμένοι φορείς και ουσιαστικά για να γίνουν βουλευτικά ρουσφέτια. Βέλη έστρεψε και στην ηγεσία της ΚΕΔΕ η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με τις πολιτικές της κυβέρνησης.  Πρότεινε δε να κλείσουν οι δήμοι για δύο ημέρες ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος πρότεινε διήμερο κλείσιμο των δήμων και κάθοδο των δημάρχων στο Υπουργείο Εργασίας.  Ο Δήμος του είχε υποβάλλει αίτημα από την προηγούμενη φάση του προγράμματος, το καλοκαίρι, το οποίο δεν απαντήθηκε ποτέ.  Ισχυρίστηκε ότι στους δήμους η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα και περίπλοκη και ο αποκλεισμός από το πρόγραμμα αποτελεί χαριστική βολή ειδικά για τους ορεινούς και μικρούς δήμους.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας μίλησε για ένα θέμα βαθιά πολιτικό και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση που απαξιώνει τους δήμους. «Περιμέναμε τόσο καιρό… Ακούσαμε κάτι για την εξοικονόμηση ενέργειας.. Ακούσαμε κάτι για το κόστος των απορριμμάτων.. Ακούσαμε κάτι για νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα.. Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό και ζήτημα αξιοπρέπειας της αυτοδιοίκησης» τόνισε ο κ. Μπέγκας ρίχνοντας ευθύνες και στην πλειοψηφία της ΚΕΔΕ.  Και ο δήμαρχος Ιωαννίνων τάχθηκε υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων ακόμη και με πρωτοβουλία της ΠΕΔ Ηπείρου.

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαϊτσής ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους Δήμους ενώ η μικρή αύξηση των ΚΑΠ στους μικρούς δήμους δεν έχει αντίκρισμα καθώς ουσιαστικά αναλώνεται για την κάλυψη μισθοδοσίας. Συμφώνησε στην πρόταση για κλείσιμο των δημαρχείων και κάθοδο των δημάρχων στην Αθήνα.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ανέφερε ότι κάθε χρόνο το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται με τον ίδιο τρόπο. Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται στην ΚΕΔΕ και την λειτουργία της καθώς η διοίκηση λειτουργεί ως «κυματοθραύστης» μεταξύ κυβέρνησης και δήμων.  Σημείωσε ότι έπρεπε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα  για τους δήμους και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Πρότεινε να καταγραφούν οι ανάγκες όλων των δήμων της Ηπείρου και πάνω σε αυτό να ζητηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σημείωσε ότι το πρόγραμμα ήταν σημαντικό για τους δήμους αλλά και για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που ανέμεναν για να οδηγηθούν στη σύνταξη. Τόνισε ότι το θέμα είναι πολιτικό  και συμπλήρωσε ότι «το δούλεμα έγινε από τα αρμόδια υπουργεία» ενώ υπογράμμισε ότι πάρθηκαν χρήματα από το πρόγραμμα για να δοθούν σε άυλες δράσεις και σε ΚΕΚ.

«Απόγνωση» ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε η δήμαρχος Μετσόβου Μαρία- Χριστίνα Αβέρωφ σημειώνοντας ότι ο αποκλεισμός «μας κόβει τα πόδια».  «Θα πρέπει να μας πουν πως θα δουλέψουμε» ανέφερε η ίδια επαναλαμβάνοντας την λέξη απόγνωση συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση και να προκύψει ένα αποτέλεσμα.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος παρότι ο δήμος του είναι από τους δύο της Ηπείρου που κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα συντάχθηκε με τους συναδέλφους του και το αίτημα να ανοίξει και πάλι το πρόγραμμα.

Ο δεύτερος δήμος της Ηπείρου που εντάχθηκε στο πρόγραμμα είναι αυτός των Κεντρικών Τζουμέρκων.

Η ΠΕΔ Ηπείρου μετά από διεξοδική συζήτηση αποφάσισε να προταθεί στην ΚΕΔΕ και τις υπόλοιπες ΠΕΔ να υπάρξουν άμεσα κινητοποιήσεις στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, να υπάρξει διήμερο κλείσιμο των δημαρχείων, να ζητηθεί νέο πρόγραμμα 10 χιλιάδων θέσεων με άρση του πλαφόν 15% και ειδικά προγράμματα ανά Περιφέρεια.

Αν η απόφαση δεν υιοθετηθεί από την ΚΕΔΕ η ΠΕΔ θα εξετάσει κινητοποιήσεις σε επίπεδο Ηπείρου.