Στο μπλόκο των αγροτών στη Βόνιτσα βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου συνομίλησε με τους διαμαρτυρόμενους, οι οποίοι του εξέφρασαν τα προβλήματά τους, και τα αιτήματά τους.
«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε για την Γερμανία θα φύγετε», σχολίασε αρχικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ξέρετε πολύ καλά πως η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι για μένα προσωπικά πρώτη πολιτική προτεραιότητα».
«Ξέρω τα προβλήματα και τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε όμως πως αυτά τα 4 δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του εφικτού κοντά στους αγρότες και με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης που δώσαμε στον ΕΛΓΑ. Δώσαμε παραπάνω από 1 δις ευρώ σε αποζημιώσεις τα τελευταία 4 χρόνια. Μόνο τα 500 εκατομμύρια προερχόντουσαν από τις εισφορές των αγροτών. Και με μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε και είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να μειώσουμε το κόστος της παραγωγής, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχετικά λογικές τιμές πάνω στην κρίση αλλά θέλουμε να το μειώσουμε περισσότερο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης και το diesel. Εδώ είμαστε και θα τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες, να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα», επισήμανε.
«Θυμάστε πού ήταν οι τιμές του γάλακτος πριν 4 χρόνια και πού είναι σήμερα; Είναι καλύτερες οι τιμές του γάλακτος», συνέχισε ο πρωθυπουργός, με έναν αγρότη να του απαντά «τότε οι ζωοτροφές ήταν πιο φθηνές».
«Αυτό είναι αλήθεια, αλλά οι τιμές του γάλακτος είναι καλύτερες και σε ένα βαθμό έγινε αυτό διότι δώσαμε και δίνουμε έναν πόλεμο κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων και αυτών που θέλουν να πουλούν ξένο γάλα ως ελληνικό. Αυτούς θα τους τσακίσουμε. Το έχουμε ήδη κάνει και θα επιμείνουμε σε αυτήν την προσπάθεια», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Επίσης, επισήμανε πως: «Δεν γίνεται εμείς να επιβάλλουμε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δεν βάζουμε τα ίδια υψηλά στάνταρ στα προϊόντα τους. Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που θα μας απασχολήσει πολύ έντομα τους επόμενους μήνες. Θέλω να ξέρετε πως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσους περισσότερους πόρους θα έχουμε για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα».