«Στέγνωσε» το ΠΔΕ, μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα

Την ώρα που η κεντρική κυβέρνηση θέλει να παρουσιάζει κατάσταση πλήρους ευημερίας και έκρηξης έργων στην χώρα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει στεγνώσει προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα σε Περιφέρειες και Δήμους.

Στην περίπτωση της Περιφέρειας Ηπείρου τα προβλήματα στα έργα έχουν τονιστεί πολλές φορές, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό το «άνοιγμα» που έχει δημιουργηθεί.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στους Δήμους και επισημάνθηκαν με ένταση στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε στην Θεσσαλονίκη.

Όπως τονίστηκε «παρουσιάζονται πλέον σημαντικές καθυστερήσεις του ΠΔΕ και στις εκταμιεύσεις των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην εξέλιξη των συμβάσεων».

Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο «Ελλάδα 2.0» (15%) δεν είναι αυτή που αναμενόταν, ενώ οι προτάσεις που κατέθεσε έγκαιρα η ΚΕΔΕ ελάχιστα ελήφθησαν υπόψη. Μάλιστα στην πρόσκληση για το πόσιμο νερό, με  ΚΥΑ που εκδόθηκε μετά και από τις εντάξεις των έργων και τις αναθέσεις, προβλέπεται να καλυφθεί  το 20% του προϋπολογισμού των έργων με ίδια συμμετοχή τους, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην υλοποίηση των συμβάσεων.

Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ οι Δήμοι θεωρούν απαραίτητα:

-Την ανάγκη ενεργοποίησης του προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας Υποστήριξης Δικαιούχων, στους  τομείς  διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ & Δήμοι), τη διαχείριση των Αστικών λυμάτων και του πόσιμου Νερού (ΔΕΥΑ & Δήμοι) και την υλοποίηση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Στρατηγικών (Χωρικές Αρχές – Δήμοι).

-Την άμεση ενεργοποίηση των δράσεων για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων από το Πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΚΑ) και τη διαχείριση των ποσίμου νερού και των λυμάτων από τα Περιφερειακά Προγράμματα.

-Την επανεξέταση της λειτουργίας και συγχρηματοδότησης των  Κέντρων Κοινότητας και των κοινωνικών δομών (ΚΗΦΗ, ΚΔΗΦ, Δομές Κακοποιημένων Γυναικών), υπό το πρίσμα ενός σχεδίου βιωσιμότητας για τη σταδιακή έξοδο από τη συγχρηματοδότηση από το ΕΚΤ+ και της θέσπισης ενός νέου το οποίο δύναται να ενσωματώνει περισσότερες υπηρεσίες (π.χ. δομές φτώχειας, υπηρεσίες παιδικής προστασίας κλπ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ