Μία σειρά από σημαντικές τροπολογίες για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Η σημαντικότερη τροπολογία, η οποία είχε αναγγελθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, αυξάνει τον αριθμό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων κατά 50% σε σύγκριση με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας. Ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται στο 40% τουλάχιστον του συνολικού αριθμού υποψηφίων του κάθε συνδυασμού. Πρόκειται για δύο σημαντικές αλλαγές τις οποίες ανέμεναν όλοι οι συνδυασμοί προκειμένου να κλείσουν τα ψηφοδέλτιά τους.
Άλλες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο:
- Για την εκλογή συμβουλίων κοινότητας άνω των 300 κατοίκων ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ δύο υποψηφίων συμβούλων.
- Για την εκλογή προέδρων κοινότητας έως 300 κατοίκων ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός υποψηφίου.
- Πρόεδρος του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται με ψηφοφορία από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο σύμβουλος ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του. Το συμβούλιο της Κοινότητας συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση και οι σύμβουλοι με μυστική ψηφοφορία επιλέγουν για το αξίωμα του προέδρου τον σύμβουλο της προτίμησής τους.
- Τακτικοί δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από τους υποψηφίους καθενός από τους συνδυασμούς ανά εκλογική περιφέρεια, κατά σειρά, αυτοί που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στο σύνολο του δήμου. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι των λοιπών συνδυασμών θεωρούνται πρώτοι επιτυχόντες σύμβουλοι των συνδυασμών τους.
Με άλλη τροπολογία κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.
«Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ)», σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.
Αυτό κρίθηκε σκόπιμο, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες, όλες με σταυροδοσία, (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, κοινοτικές).
Η σχετική τροποποίηση δίνει την ευχέρεια στον υπουργό Εσωτερικών, για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω των ταυτόχρονων πολλαπλών διαδικασιών, να καθορίσει τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες προσθέτουν ότι «με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ)».