Την εκτίμηση ότι η σύμβαση με την μονάδα ΑΣΑ δεν αλλάζει έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης με αφορμή τις συζητήσεις στο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και την πρόθεση των αυτοδιοικητικών για επαναδιαπραγμάτευση. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όπως τόνισε γίνεται με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, μελέτες και διεθνείς διαγωνισμούς που προηγήθηκαν. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στη συνδρομή προς τους Δήμους ενώ καταλόγισε και ευθύνες καθώς ορισμένοι δήμοι δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
«Ήμασταν πρωτοπόροι» στην κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, γιατί το 2019 σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία, όσοι Δήμοι δεν είχαν πετύχει το 50% σε ανακύκλωση, θα επιβαρύνονταν με πρόστιμο, εξήγησε ο Περιφερειάρχης, για να προσθέσει πως έχοντας υπόψη αυτό το ενδεχόμενο, «πρώτο μέλημά μας ήταν να μην επιβαρυνθεί με πρόστιμο ο κόσμος».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στη συνδρομή και συμπαράσταση της Περιφέρειας στους Δήμους στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Εργοστασίου, υπογραμμίζοντας ότι «Η Περιφέρεια Ηπείρου στάθηκε πολύ σε αυτό το θέμα, πρωτοποριακά από όλη την Ελλάδα και για να μη δημιουργηθεί θέμα στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να γίνουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης βοήθησε τους Δήμους.
Πρώτα- πρώτα τους βοηθήσαμε για τη μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, με μια σύμβαση ύψους 1,5 εκ. ευρώ, που πληρώνονται από την Περιφέρεια.
Δεύτερον, βοηθήσαμε οικονομικά κάποιους δήμους που είναι μακρινοί για να ανταπεξέλθουν στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να τελειώσουν οι ΣΜΑ. Καθυστέρηση που δεν οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομοθεσία για το ποιος θα δουλέψει τους ΣΜΑ. Όλα αυτά τα κάναμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Ηπείρου».
Ο κ. Καχριμάνης σημείωσε ότι οι δήμαρχοι έπρεπε από καιρό να σκεφτούν τι πρέπει να κάνουν και τόνισε:
«Θεωρώ ότι οι Δήμαρχοι έπρεπε από καιρό, να έχουν σκεφτεί τι πρέπει να κάνουν. Έχουμε ένα ζήτημα με κάποιους δημάρχους που, ενώ έχουν υπογράψει τις συμβάσεις δεν ανταποκρίνονται. Από τον «Κλεισθένη» προβλέπεται πως θα εισπράττονται τα χρήματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχουμε ένα ζήτημα και με την εταιρεία η οποία εγείρει διάφορες αξιώσεις. Καταλαβαίνετε πως εμείς κοιτάμε να κάνουμε τα σωστά έναντι και των δύο «πλευρών». Αυτή είναι η εντολή που έχουμε.
Θεωρώ ότι και στους ΧΥΤΑ δεν έγινε η ανάλογη δουλειά που έπρεπε καθώς κάποιοι δήμοι έχουν χρέη και προς αυτούς. Δεν έπρεπε με τα ανταποδοτικά τέλη να είχαν τακτοποιηθεί από χρόνια; Δεύτερον οκτώ από τους δεκαοκτώ Δήμους έχουν χρέη στη ΔΕΗ που εισπράττει τα έσοδα από τα απορρίμματα. Αυτά δείχνουν ότι επί χρόνια δεν έκαναν τα πρέποντα. Τρίτον, σύμφωνα με τη νομοθεσία μέχρι τέλη Μαρτίου ο καθένας πρέπει να διορθώσει τα τετραγωνικά μέτρα που έχει δηλωμένα στο Δημοτικό φωτισμό, άρα και για τα απορρίμματα, ώστε να μην έχει πρόστιμο. Δεν θα έπρεπε με κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτόματα να γνωρίζουν οι Δήμοι τα τετραγωνικά και να ορίζουν τις τιμές; Αυτά είναι θέματα δικά τους. Εμείς αυτά που αναλάβαμε θα τα τηρήσουμε όπως πρέπει και θεωρώ ότι τιμούμε τις υπογραφές και έχουμε απαίτηση να τις τιμήσουν όλοι».