Εντός των ημερών αναμένεται να πάρει την μορφή σχεδίου νόμου η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, από την οποία θα προκύψει ένα νέο, μεγάλο και ισχυρό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Παρότι ανακοινώθηκε από διάφορες πλευρές ότι την Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. Ωστόσο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου να παρουσιαστεί το τελικό κείμενο για τη νέα μορφή του Πανεπιστήμιου. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες, στο Υπουργείο Παιδείας έγιναν συναντήσεις τόσο με την Σχολή Καλών Τεχνών που αντιδρά όσο και με τον Τομέα Φιλοσοφίας που διατυπώνει ενστάσεις.
Η ενοποίηση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ηπείρου θα φέρει την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής, η οποία μάλιστα θα ξεκινήσει την λειτουργία της από τον Σεπτέμβριο, θα συνοδευτεί με την ίδρυση ενός Ερευνητικού Κέντρου, αίτημα του Πανεπιστημίου εδώ και πολλά χρόνια και θα περιλαμβάνει την ίδρυση διετών Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά και με βάση το πόρισμα που είχε κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας, μετά από πολύμηνη δουλειά της Κοινής Επιτροπής που είχε συσταθεί, στο νέο Πανεπιστήμιο προβλέπονται:
Να ιδρυθεί Τμήμα Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας τετραετούς φοίτησης. Στο πρόγραμμα σπουδών του νέου Τμήματος θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση των προκλινικών μαθημάτων και την κλινική άσκηση των φοιτητών.
Να ιδρυθεί Τμήμα Λογοθεραπείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης, με παράλληλη διεύρυνση της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής βάσης του προγράμματος σπουδών του, ώστε να καλύπτει τη διάγνωση, την παρακολούθηση και την αποκατάσταση των διαταραχών λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, σε όλο το φάσμα των ηλικιών. Για τον σκοπό αυτό, πέραν της ενίσχυσης στα μαθήματα των βασικών και κλινικών αντικειμένων, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην κλινική άσκηση των φοιτητών σε Νοσοκομεία και συναφείς Δομές.
Να ιδρυθεί Τμήμα Γεωπονίας, ενταγμένο σε νέα Σχολή Γεωπονίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πενταετούς φοίτησης, που θα θεραπεύει κατ’ αρχήν τις κατευθύνσεις της φυτικής και της ζωικής παραγωγής.
Να ιδρυθεί Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση της Σχολής Γεωπονίας.
Για την παροχή άρτιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τον συντονισμό της ερευνητικής δραστηριότητας και την ενδυνάμωση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της Σχολής Γεωπονίας, θα προχωρήσει η θεσμοθέτηση και λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.), στα όρια του αγροκτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου στους Κωστακιούς Άρτας.
Να ιδρυθεί Τμήμα Μουσικών Σπουδών στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πενταετούς φοίτησης.
Να ιδρυθεί Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης.
Να ιδρυθεί νέο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ενταγμένο σε νέα Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τετραετούς φοίτησης.
Αν και δεν υπάρχει αντιστοίχιση με υφιστάμενο Τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου, τα μέλη της Επιτροπής προτείνουν να προγραμματιστεί, σε βάθος πενταετίας, η ίδρυση Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο θα ενταχθεί στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε η Σχολή να καλύψει όλα τα βασικά αντικείμενα που θεραπεύονται από αντίστοιχες πανεπιστημιακές Σχολές. Η ένταξη του εν λόγω Τμήματος θα επιδράσει καταλυτικά στη δημιουργία πυρήνων διεπιστημονικών συνεργασιών και τεχνολογιών αιχμής, καθώς το αντικείμενό του θα εντείνει τις συνέργειες και θα ενισχύσει τη συμπληρωματικότητα των τριών υπαρχόντων Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής.
Ερευνητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Το Υπουργείο θεωρεί ότι είναι σημαντικό να προχωρήσει παράλληλα με τις παραπάνω αλλαγές η θεσμοθέτηση και λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τα Ινστιτούτα: α) Βιοεπιστημών, β) Περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, γ) Υλικών και υπολογισμών, και δ) Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Διετείς δομές κατάρτισης (Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).
Το Υπουργείο θεωρεί ότι είναι σημαντική η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.), ως ακαδημαϊκής δομής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το οποίο θα παρέχει διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους της επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) και θα τους χορηγεί πιστοποιημένα διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.