Στο ΕΣΠΑ νέες κοινωνικές δράσεις στην Ήπειρο

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη  η ένταξη στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 τριών νέων πράξεων για δράσεις υποστήριξης πασχόντων από άνοια και υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας σε ευάλωτες ομάδες πολιτών.

Πρόκειται για τις εξής:

             «Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και Υπηρεσιών Κατ’ οίκον Νοσηλείας από το Γ.Ν Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστα”», προϋπολογισμού 305.738,56 ευρώ. Προβλέπεται η πρόσληψη τεσσάρων ατόμων (ψυχίατρος Π.Ε., νοσηλευτής Τ.Ε., ψυχολόγος Π.Ε. και κοινωνικός λειτουργό Τ.Ε.) που θα πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις με καθορισμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών που αναζητούν ψυχιατρική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κινητοποίηση, όπως ενήλικες με ψυχικές διαταραχές ή διαταραχές συμπεριφοράς και διαταραχές αυτιστικού τύπου. Η παρεχόμενη υπηρεσία στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων που δεν καλύπτεται από αντίστοιχη υπηρεσία έχει ως πρόθεση την πρόληψη, την έγκυρη παρέμβαση, την αποφυγή της κρίσης ή την υποτροπή της νόσου και τη διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής φροντίδας.

             «Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη ατόμων πασχόντων από άνοια στην περιοχή των Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 670.383,33 ευρώ και δικαιούχο την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης. Η περιοχή ευθύνης του Κέντρου Ημέρας συμπεριλαμβάνει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας. Σκοπός του Kέντρου, ως μονάδα ημερήσιας παραμονής και θεραπευτικής φροντίδας, είναι να παρέχει στους ασθενείς με άνοια ένα πλαίσιο ολιστικής θεραπείας, φροντίδας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, βελτιώνοντας τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους. Επιπρόσθετα, σκοπός είναι η αποφόρτιση των φροντιστών από το συναισθηματικό, οικονομικό και κοινωνικό βάρος της φροντίδας, αλλά και η εκπαίδευσή τους.

             «Διασύνδεση Κέντρου Ημέρας υποστήριξης ατόμων πασχόντων από άνοια στην περιοχή των Ιωαννίνων με μονάδες Ο.Τ.Α. (Κ.Α.Π.Η.-Κ.Η.Φ.Η.)», προϋπολογισμού 63.018 ευρώ και δικαιούχο την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης. Η δράση αφορά στην ενημέρωση, εκπαίδευση, υποστήριξη και εξειδίκευση κατά τη διάρκεια της εργασίας (on-the-job training) του προσωπικού των μονάδων Ο.Τ.Α. (Κ.Α.Π.Η.-Κ.Η.Φ.Η.) σε ζητήματα σχετικά με την άνοια και την οργάνωση λοιπών δράσεων, για 18 μήνες, σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης της άνοιας, καθώς και το σχεδιασμό και την εφαρμογή σχετικών προληπτικών προγραμμάτων. Το προσωπικό του προγράμματος Διασύνδεσης απαρτίζεται από έναν Ψυχολόγο, έναν Κοινωνικό Λειτουργό και έναν Νευρολόγο ή Ψυχίατρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ