Η καλλιέργεια του αλβανικού μεγαλοιδεατισμού, που γίνεται συστηματικά μέσα από τα βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία, ακόμη και σε μαθητές Ελληνικής καταγωγής, αποτελεί ένα μόνιμο αγκάθι στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη και σήμερα τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας, της Γεωγραφίας αλλά και της Λογοτεχνίας συνεχίζουν να αναφέρονται σε «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα». Σύμφωνα μάλιστα με τους συγγραφείς των βιβλίων και το Αλβανικό Υπουργείο Παιδείας, οι «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» καλύπτουν την Δυτική Μακεδονία και όλη την Ήπειρο η οποία παρουσιάζεται ως «Τσαμουριά».
Αν και η Ελλάδα ήταν συνεπής στις διμερείς συμφωνίες που έχουν υπάρξει για αφαίρεση από τα σχολικά εγχειρίδια και των δυο χωρών όλων των στοιχείων που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως αλυτρωτισμός και υποκρύπτουν βλέψεις έναντι του άλλου (αφαιρώντας κάθε αναφορά σε Βόρεια Ήπειρο), η αλβανική πλευρά επιμένει να συντηρεί όλα αυτά τα στοιχεία που συνιστούν μια ακραία μορφή αλυτρωτισμού.
Το θέμα επανήλθε το τελευταίο διάστημα με την ελληνική πλευρά να απαιτεί την αφαίρεση των ενοτήτων περί Τσαμουριάς. Στην συνάντηση που έγινε προ διμήνου στα Τίρανα τα μέλη της επιτροπής εστίασαν κυρίως στα βιβλία της γεωγραφίας και της ιστορίας που βρίθουν ανακριβειών και επεκτατικών βλέψεων.
Οι συζητήσεις επαναλήφθησαν στην Αθήνα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας έγιναν σε θετικό κλίμα και από τις δύο πλευρές.
“Η Κοινή Επιτροπή Ελλάδας – Αλβανίας για τη μελέτη των σχολικών εγχειριδίων συναντήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η εν λόγω συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Αλβανικό Υπουργείο Παιδείας στα Τίρανα τον Ιανουάριο του 2018. Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα σε πολύ θετικό κλίμα και από τις δύο πλευρές”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.