Τρεις δεκαετίες συμπληρώνει το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στην πόλη. Τρεις δεκαετίες, όπου όλες οι δημοτικές αρχές που πέρασαν το διεκδίκησαν με ένταση. Και αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη, η τοποθέτηση του σημερινού δημάρχου Θωμά Μπέγκα στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος, όπου ουσιαστικά ανέφερε ότι ο Δήμος δεν το διεκδικεί γιατί δεν ξέρει τι να το κάνει!!! Η τοποθέτηση του Δημάρχου, που προήλθε μετά από ερώτηση του Άρη Μπαρτζώκα, αιφνιδίασε ακόμη και τους στενούς του συνεργάτες και σίγουρα προκαλεί πολλά ερωτήματα…
Τι ακριβώς ανέφερε ο Δήμαρχος;
Είπε καταρχάς ότι η σημερινή δημοτική αρχή ασκεί realpolitik και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε έτοιμη πρόταση για το στρατόπεδο. Λαϊκισμούς δεν κάνουμε.. Να το πάρουμε και να μην ξέρουμε τι να το κάνουμε..»
Πάμε τώρα λίγο παραπίσω..
Τον Οκτώβριο του 2017, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δήμαρχος απευθύνεται στον Πρωθυπουργό της χώρας. Το στρατόπεδο Βελισσαρίου είναι ένα από τα θέματα που θέτει στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάθονταν ακριβώς απέναντί του: «Σύντομα θα έχετε στα χέρια σας μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επανεξέταση της παραχώρησης», λέει ο Θωμάς Μπέγκας..
Και το εύλογο ερώτημα: Αν μετά από δύο, τρεις, πέντε, επτά μήνες είχε κληθεί από τον Πρωθυπουργό για να συζητήσουν την ολοκληρωμένη πρόταση, τι ακριβώς θα παρουσίαζε;
Πάμε κι άλλο παραπίσω…
2 Νοεμβρίου 2015. Από ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών αντιγράφουμε: «Στη συνάντηση με τον Διοικητή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας ο Δήμαρχος έθεσε και το θέμα του Στρατοπέδου Βελισσαρίου. «Ο Δήμος θέλει να διατηρήσει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα του στρατοπέδου, το γνωρίζουμε ότι με τον στρατό οι διαδικασίες είναι δύσκολες, όμως σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουμε πως το στρατόπεδο ανήκει στην πόλη», σημείωσε ο κ. Μπέγκας».
Το καλύτερο όμως έχει συμβεί στην ενδιάμεση χρονιά. Το 2016. Το καλοκαίρι εκείνο η Δημοτική Αρχή καταθέτει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της τριετίας.
Εκεί γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο στρατόπεδο: Απόκτηση κυριότητας – αξιοποίηση “Στρατοπέδου Βελισσαρίου” ως Διοικητικό -Πολιτιστικό Πάρκο!
Το σημαντικότερο όμως, που δεν αφήνει και κανένα περιθώριο στον Δήμο να υποστηρίζει ότι δεν έχει πρόταση, βρίσκεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της πόλης. Η θεσμοθέτησή του άλλωστε αποτελεί πάγιο αίτημα και της δημοτικής αρχής και των λοιπών φορέων της περιοχής.
Το Ρυθμιστικό ορίζει σαφώς ότι παραχωρείται στο Δήμο Ιωαννιτών το σύνολο της έκτασης του στρατοπέδου Βελισσαρίου. Η μεταφορά του θα γίνει στο πλαίσιο του Ν. 2745/1999 με παράλληλη χρησιμοποίηση των στρατοπέδων Καλπακίου και Περάματος και με δυνατότητα οικιστικής ανάπτυξης τμήματος του στρατοπέδου Περάματος ή αντιπαροχή άλλης δημοτικής ή δημόσιας έκτασης.
Στη θέση του στρατοπέδου, το Ρυθμιστικό προβλέπει την υλοποίηση ενός Πάρκου, κατόπιν πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα, η καινοτομία στην αντιμετώπιση και ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας στην προσέγγιση, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο χρηματοδοτικών και επιχειρησιακών εργαλείων διαχείρισης της γης.
Στο μεγάλο αυτό χώρο πρασίνου, που αποτελεί συνέχεια του Πάρκου Πυρσινέλλα, προβλέπονται:
Ø εγκαταστάσεις διοικητικής φύσης που απαιτούν οι Περιφερειακές / δια-περιφερειακές υπηρεσίες (π.χ.: Μέγαρα Περιφέρειας, Αστυνομίας, κ.α.) και
Ø κατασκευή «Διοικητηρίου» στην είσοδο του σημερινού στρατοπέδου, που θα ενσωματώνει τα ιδιαίτερης αξίας κτήρια και χώρους της τέως στρατιωτικής διοίκησης και θα διατηρεί τη μνήμη του χώρου χωρίς να επιφέρει, περιβαλλοντικά, επίπτωση στο «φυσικό απόθεμα» του Πάρκου.
Τι πιο σαφές λοιπόν και πιο συγκεκριμένο… Εκτός αν η Δημοτική Αρχή διαφωνεί με όσα έλεγε και έγραφε κατά το παρελθόν…