Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία δύο φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κεραμοσκεπές του Γυμνασίου και Λυκείου Ελεούσας μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τον ανάδοχο.
Η προμήθεια και εγκατάσταση των δύο φωτοβολταϊκών συστημάτων αξιοποιώντας τον Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό (virtual net metering), πραγματοποιείται με ίδιους πόρους και εντάσσεται στο πλαίσιο των έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων-εγκαταστάσεων που υλοποιεί ο Δήμος Ζίτσας στο πλαίσιο του Ενεργειακού Σχεδιασμού που έχει καταρτίσει, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.
Τα δύο φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος 28,28 kWp αντίστοιχα, αξιοποιούν τον Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό (virtual net metering) δίνοντας τη δυνατότητα στο Δήμο να μειώσει τις δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια καθιστώντας τον ταυτόχρονα πρωτοπόρο καθώς είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ήπειρο που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες των δύο σχολικών μονάδων αλλά και των τεσσάρων αντλιοστασίων ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Ελεούσας.
«Αισθανόμαστε υπερήφανοι και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί για άλλη μία φορά αποδεικνύουμε πως χάρη και στην επίπονη προσπάθεια των υπηρεσιών, καταφέρνουμε να υλοποιήσουμε σταδιακά όσα σχεδιάζουμε και προετοιμάζουμε με στόχο τα οφέλη που θα αποκομίζουμε να τα απολαμβάνουν οι δημότες. Νοικοκυρεύουμε τη διαχείριση των υπηρεσιών αξιοποιώντας κάθε καινούργιο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να εξοικονομούμε χρήματα τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διατηρούμε σταθερά χαμηλά τα δημοτικά τέλη προς τα νοικοκυριά», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης.
Να σημειωθεί πως, με τον Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό (virtual net metering) δίνεται η δυνατότητα η παραγόμενη πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια από κάθε φωτοβολταϊκό σύστημα να συμψηφίζεται και με άλλες παροχές ηλεκτροδότησης (καταναλώσεις) πέραν της ηλεκτρικής παροχής στην οποία είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας και σε άλλες καταναλώσεις (αντλιοστάσια, δημοτικούς φωτισμούς), μειώνοντας έτσι τις δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια και κατ’ επέκταση των εκπομπών CO2. Έτσι ο Δήμος επιτυγχάνει σημαντικά ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.