Την ειδική επιτροπή που θα καθορίσει τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας Αλβανίας συγκρότησαν τα Τίρανα με απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο αμέσως μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού Ράμα με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ράμα αναδιάρθρωσε πλήρως την επιτροπή που είχε συγκροτήσει ο υπουργός Εξωτερικών Μπουσάτι περίπου ένα χρόνο πριν. Η επιτροπή αποτελείται πλέον από επτά μέλη, στο σύνολό τους Αναπληρωτές Υπουργοί ή Υφυπουργοί και προεδρεύει ο Υπουργός Εξωτερικών. Είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων, τη διαχείριση των σχέσεων με τα όμορα κράτη για τα ύδατα βάση της Αλβανικής νομοθεσίας και των διεθνών συμφωνιών.
Η συγκρότηση της επιτροπής θεωρείται ως ένα βήμα προόδου για την επίλυση μιας πολυετούς εκκρεμότητας μεταξύ των δύο χωρών.
Στις 27 Απριλίου του 2009, και έπειτα από τριετείς διαπραγματεύσεις, υπογράφηκε από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αλβανίας μία συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο χωρών. Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των χωρών καθορίστηκαν με τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Ως μέση γραμμή ορίστηκε το σημείο εκείνο που είχε την ίδια απόσταση από την φυσική ακτογραμμή της κάθε χώρας, δηλαδή «τη γραμμή της κατωτάτης ρηχίας κατά μήκος της ακτής όπως αυτή εμφαίνεται στους ναυτικούς χάρτες μεγάλης κλίμακας που αναγνωρίζονται επίσημα από το παράκτιο κράτος» (άρθρο 5 Δ.Θ).
Κατά την οριοθέτηση ελήφθησαν υπόψη και οι νησίδες Ερεικούσα και Οθωνοί, οι οποίες λόγω της γεωγραφικής θέσης τους και του άρθρου 121 παρ. 2 της Σ.Δ.Θ. επεκτείνουν την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ της Ελλάδας και, κατ’ επέκταση, και την μέση γραμμή οριοθέτησης. Μέσα στη συμφωνία αυτή μάλιστα υπήρχε ρητή πρόβλεψη ρήτρας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που βρίσκονταν εκατέρωθεν της γραμμής αυτής.
Ωστόσο ένα χρόνο αργότερα, στις 15 Απριλίου του 2010, και κατόπιν αίτησης του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος με ηγέτη τον νυν πρωθυπουργό Έντι Ράμα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας ακύρωσε τη συμφωνία, βασιζόμενη σε τρεις λόγους που την καθιστούσαν αντίθετη με το αλβανικό σύνταγμα και τα αλβανικά συμφέροντα.
Από τότε όσες προσπάθειες έγιναν για την οριοθέτηση των συνόρων δεν τελεσφόρησαν.