Σύμμαχος ζωής η μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου στα ηλικιωμένα άτομα, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Nutrition.

Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Ινστιτούτου Neuromed ανέλυσε τη σχέση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και της θνησιμότητας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής, ειδικά στα άτομα 65 ετών και άνω.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ψαριών, ελαιολάδου και μικρών ποσοτήτων κρασιού, συντελούσε σε 25% μείωσης της θνησιμότητας από κάθε αιτία και η επίπτωση αυτή ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκε η καρδιαγγειακή ή εγκεφαλοαγγειακή θνησιμότητα.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος πάνω από 5.000 άτομα, 65 ετών και άνω που περιλαμβάνονταν στο δείγμα της έρευνας Moli-sani, που είχε γίνει το 2005 στον γενικό πληθυσμό της Νότιας Ιταλίας, ενώ συμπεριλήφθηκε και ένα δείγμα 12.000 ατόμων από άλλες επιδημιολογικές μελέτες.

Όπως εξηγεί η Δρ Μαριαλάουρα Μονατσιο, συγγραφέας της έρευνας «γνωρίζουμε ήδη ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα στον γενικό πληθυσμό αλλά δεν ξέραμε ότι μπορεί να έχει την ίδια επίδραση και τους ηλικιωμένους».

Μάλιστα, όπως συμπληρώνει η Λίτσια Λακοβιέλλο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Neuromed, «όσο πιο πιστά τηρεί κανείς τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα».

Αξιοσημείωτος ήταν ο συσχετισμός μεταξύ μετριοπαθούς κατανάλωσης αλκοόλ στο πλαίσιο πάντα της μεσογειακής διατροφής και του οφέλους που είχε στην υγεία των ηλικιωμένων. Ενώ και η αυξημένη κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών, που περιέχει το ελαιόλαδο και τα ψάρια, αύξανε περαιτέρω τα οφέλη υγείας.