– Έκτακτο Συνέδριο στις 30 Αυγούστου
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητά η ΚΕΔΕ, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι οι δήμοι μετά τις νέες περικοπές των πόρων τους, οδεύουν προς στάση πληρωμών, σε παύση παροχής βασικών προνοιακών και κοινωνικών υπηρεσιών, με θύματα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες . Να ζητήσουν, επίσης, την προσωπική του παρέμβαση για να αλλάξει άρδην η πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε:
•Να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της ακραίας οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου στην Αθήνα.
•Να συνεχιστούν οι επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς.
•Να προχωρήσει σε 13 ενημερωτικές περιφερειακές συσκέψεις.
•Να προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα και τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι.
Του Διοικητικού Συμβουλίου είχε προηγηθεί συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, στη διάρκεια των οποίων οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ υπογράμμισαν ότι με τις νέες και πέραν κάθε λογικής περικοπές άμεσα αρκετοί δήμοι οδηγούνται σε στάση πληρωμών και αμέσως μετά ακολουθούν οι υπόλοιποι.
Από τις συναντήσεις προέκυψε ότι οι επιχορηγήσεις Αυγούστου – Δεκεμβρίου για τους 325 δήμους της χώρας αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω και να «προσγειωθούν» στα 70 εκ. ευρώ το μήνα, από 135 εκ. που ήταν μέχρι τον Ιούνιο και 96 εκ. ευρώ τον Ιούλιο. Επίσης ότι το συνολικό ποσό της επιχορήγησης για το 2012 ανέρχεται στα 2,3 δις – και όχι στα 2,7 δις ευρώ – εκ των οποίων όμως, πάνω από 1 δις πηγαίνει για τη χρηματοδότηση υποχρεώσεων του ίδιου του κράτους, δηλαδή την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τη μεταφορά μαθητών, τις μισθώσεις σχολείων.
«Κατανοούμε απολύτως ότι η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται σε ένα άλλο περιβάλλον από αυτό που γνωρίζαμε, σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. Έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή. Όπως επίσης είναι δεδομένο ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Όμως με τις νέες περικοπές, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλες κοινωνικές δομές αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ΄ επέκταση κρίσιμες και αναγκαίες υπηρεσίες θα λείψουν από το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας.
Η κατάσταση που βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δραματική. Πρέπει να αντιδράσουμε και θα αντιδράσουμε διότι οι επιπτώσεις για τους συμπολίτες μας – και ιδιαίτερα για τους αναξιοπαθούντες – από την κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι πολύ πιο μεγάλες από την κατάρρευση του ίδιου του κράτους. Για αυτό ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού, για να αποτραπούν αυτές οι δυσάρεστες εξελίξεις».