«Στρέφουμε τον αναπτυξιακό νόμο σε επενδύσεις στις παραμεθόριες και τις πιο αδύναμες οικονομικά περιοχές και κυρίως στη βιομηχανία και την μεταποίηση» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Επισήμανε πως τη Δευτέρα ξεκινά η διαβούλευση για το νέο αναπτυξιακό και η υποβολή των σχεδίων που θα γίνει το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου ενώ πρόσθεσε ότι: «στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε τη βιομηχανία, να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική παραγωγή και να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία που προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».
«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την βιομηχανία, που είναι ένας πολύ ισχυρός και σταθερός πυλώνας, πρέπει να επαναφέρουμε και να εκσυγχρονίσουμε τον πρωτογενή τομέα. Στρέφουμε τον αναπτυξιακό νόμο, σε επενδύσεις, κυρίως σε παραμεθόριες περιοχές και στις πιο αδύναμες οικονομικά περιοχές και κυρίως στη βιομηχανία και την μεταποίηση. Θα υποβληθούν το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου τα επενδυτικά σχέδια από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η παραμεθόρια περιοχή και ασφαλώς του Έβρου και μας ενδιαφέρει να έρθουν νέες τεχνολογίες και παραγωγικές μονάδες οι οποίες θα δημιουργήσουν χιλιάδες καλοπληρωμένες θέσεις. Αν θέλουμε να είναι βιώσιμη η χώρα θα πρέπει να κρατήσουμε τους νέους στην περιφέρεια».
Σε ό,τι αφορά στις προκαταβολές σε σχέδια παλαιών αναπτυξιακών νόμων που δεν ολοκληρώθηκαν, επανέλαβε πως πρόκειται για ποσά που αθροιστικά ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ. «Δεν είναι αποδεκτό σε καμία περίπτωση χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να μην έχουν αξιοποιηθεί για τον σκοπό που δόθηκαν θα διεκδικήσουμε να επιστρέψουν ένα προς ένα. Διαφάνεια παντού για τους πάντες και τα πάντα ο καθένας δίνει δείγματα γραφής θα κυνηγήσουμε και το τελευταίο ευρώ» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και διευκρίνισε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν ανάλογα με τον νόμο υπαγωγής είτε θα κατευθυνθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς ή σε κοινωνικές δράσεις μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
«Με μία οικονομία που θα στηρίζεται μόνο στον τουρισμό, την κτηματαγορά και την κατανάλωση θα έχουμε πληθωριστικές πιέσεις. Όταν εισάγουμε το 80% του κρέατος που καταναλώνουμε δεν μπορεί κανείς να ελέγξει τις τιμές, πρέπει να στραφούμε στην ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και επισήμανε ότι με σκληρά μέτρα το τελευταίο εξάμηνο το υπουργείο Ανάπτυξης πέτυχε να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός τροφίμων πέριξ του μηδενός. «Όμως, το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να είναι ενημερωμένος ο καταναλωτής», υπογράμμισε.