Τα δημογραφικό τρομάζει…

Εκρηκτικές είναι οι διαστάσεις που λαμβάνει το δημογραφικό με τον πληθυσμό να συρρικνώνεται, τις γεννήσεις να μειώνονται δραματικά και χωριά ολόκληρα να μετατρέπονται σε φαντάσματα.

Η Ήπειρος στην δεκαετία από το 2011 μέχρι το 2021 έχασε μία ολόκληρη πόλη, σχεδόν 17 χιλιάδες λιγότεροι οι μόνιμοι κάτοικοι..

Την προηγούμενη χρονιά οι θάνατοι ήταν υπερδιπλάσιοι από τις γεννήσεις.. Τα σχολεία λιγοστεύουν και η ύπαιθρος έχει ερημώσει.

Ανάλογο είναι το τοπίο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η ΚΕΔΕ σε διημερίδα που οργάνωσε ανέλυσε όλες τις πτυχές του δημογραφικού και κατέθεσε προτάσεις για την αναστροφή της κατάστασης οι οποίες είναι το αποτέλεσμα μελέτης που διενήργησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Προτάσεις της Μελέτης

Η μελέτη του ΙΤΑ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να υιοθετηθούν σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται:

  • Βελτίωση των υποδομών Παιδείας και Υγείας: Η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας αποτελεί βασικό κίνητρο για την παραμονή και εγκατάσταση νέων οικογενειών σε περιοχές που πλήττονται από τη μείωση του πληθυσμού.
  • Προγράμματα στέγασης και προσέλκυσης νέων κατοίκων: Η ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής με την παροχή κινήτρων για νέους κατοίκους σε περιοχές με δημογραφικά προβλήματα, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για νέα ζευγάρια.
  • Προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας: Η στήριξη της τοπικής οικονομίας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην παραμονή του πληθυσμού και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
  • Ανάδειξη των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων: Η αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων κάθε περιοχής μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
  • Smart Cities και Τεχνολογία: Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως η έξυπνη διαχείριση των πόλεων, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, καθιστώντας τις περιοχές πιο ελκυστικές για νέους κατοίκους.
  • Ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και κοινωνικής συμμετοχής: Η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω προγραμμάτων συμμετοχής των πολιτών, αλλά και της βελτίωσης της ασφάλειας, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία βιώσιμων τοπικών κοινοτήτων.
  • Υποστήριξη της Υγιούς Γήρανσης: Η φροντίδα των ηλικιωμένων και η δημιουργία προγραμμάτων που προωθούν τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή θα ενισχύσει το αίσθημα εκτίμησης και σεβασμού προς τους ηλικιωμένους, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ