Πέντε χρόνια πριν, από τα ψηλά βουνά της Ηπείρου όπου έκανε χριστουγεννιάτικες διακοπές ο Πρωθυπουργός αποφάσιζε το πρόσωπο που θα πρότεινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το όνομα της σημερινής προέδρου μπορεί να μην ήχησε πολύ καλά στους γαλάζιους βουλευτές αλλά τότε η κοινοβουλευτική ομάδα ερχόταν με ορμή από τη νίκη στις εκλογές.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός αποφεύγει κάθε συζήτηση θεωρώντας την πρόωρη, όμως τελικά ο χρόνος κυλά αντίστροφα.
Κι αυτό γιατί η εκλογή θα πρέπει να γίνει μέχρι στις 13 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το Έθνος, δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζονται στο Μαξίμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας:
-Η επιλογή ενός προσώπου με κεντροδεξιό προφίλ που να συνδέεται με τις ρίζες του κόμματος. Μια τέτοια υποψηφιότητα θα συσπείρωνε τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ν.Δ και ενδεχομένως θα μπορούσε να στηριχθεί και από κάποιο δεξιό κόμμα. Ωστόσο μια τέτοια λύση δεν θα έβρισκε υποστηρικτές στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ και επομένως δεν θα εξέπεμπε μήνυμα ευρύτερων συναινέσεων. Πάντως ειδικά μετά την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας που να «μιλά» στη βάση του κόμματος έχει κερδίσει έδαφος
Να σημειωθεί εδώ πως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκλεισε τη σχετική συζήτηση, δηλώνοντας καθαρά προς δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δυνατά παίζει το όνομα του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, καθώς θα συσπείρωνε τους βουλευτές της Ν.Δ. και δεν θα υπήρχαν διαρροές. Σενάρια έχουν υπάρξει και για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, αν και ο ίδιος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα είχε δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας
-Η επιλογή ενός προσώπου που θα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και δεν θα «συνδέεται» πολιτικά με τη Ν.Δ. Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα εξέπεμπε μήνυμα πως επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία φαίνεται πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί. Για παράδειγμα ένα ενδεχόμενο είναι να προταθεί εκ νέου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υπάρξουν γαλάζιοι βουλευτές που δεν θα υπερψηφίσουν.
Ένα όνομα που έχει ακουστεί εντόνως είναι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς θεωρείται πως θα μπορούσε να ψηφιστεί και από άλλα κόμματα (όπως το ΠΑΣΟΚ). Στα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει περιλαμβάνεται το όνομα του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου. Πιθανόν θεωρείται πάντως το επόμενο διάστημα να ακουστεί κάποιο πρόσωπο έκπληξη, που να διαθέτει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί εδώ πως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία, ενώ την τρίτη φορά αρκούν 180 ψήφοι. Εφόσον δε συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλά η σχετική πλειοψηφία.