Τα φαβορί στην κούρσα των εκλογών

KALPH_AΠοιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν στη μάχη του σταυρού

Αυλαία, αναμένεται σε δύο μόλις εικοσιετετράωρα για την σύντομη, αυτή τη φορά, προεκλογική περίοδο και οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων “σπριντάρουν” λίγο πριν τον τερματισμό, προσπαθώντας, πάντα με … αθλητικούς όρους, να πλασαριστούν σε μια “καλύτερη θέση” στο φώτο φίνις.

Αδιαμφισβήτητα φαβορί και αουτσάιντερ, τα οποία όμως, φαίνεται πως θα επιτύχουν αξιοσημείωτες επιδόσεις, και γιατί όχι, κάποιοι απ’ αυτούς θα καταφέρουν να πάρουν την πρωτιά στο… νήμα, αφήνοντας πίσω πάλαι πότε κραταιούς.

Σ’ αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο η άμιλλα μεταξύ των υποψηφίων, ειδικά του ιδίου κόμματος, δεν υπήρξε πάντα ευγενής. Μόνο που οι πολίτες αυτή την φορά μπορούν εύκολα να διακρίνουν που είναι η αλήθεια, που είναι η υπερβολή και που η σκοπιμότητα.

Μπορεί το τοπίο να θεωρείται ρευστό ωστόσο ακόμη και μέσα σε αυτό τα φαβορί ξεχωρίζουν, χωρίς –παρότι δεν διαφαίνονται- να αποκλείονται οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Άλλωστε από τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία προκύπτει ότι ακόμη και τώρα, λίγο πριν την κάλπη, ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος είναι αναποφάσιστο. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό αυτό αγγίζει το 15%.

Σε παλιότερες αναμετρήσεις, συνηθίζονταν οι αναποφάσιστοι να έγερναν προς την πλευρά του διαφαινόμενου νικητή και εν πολλοίς να τον καθορίζουν κιόλας μόνο που στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Έτσι είναι άγνωστο εάν η ιστορία θα επαναληφθεί ή θα βρεθούμε μπροστά σε εντελώς νέες εκλογικές συμπεριφορές.

Με βάση λοιπόν το κλίμα που διαμορφώνεται στο Νομό Ιωαννίνων τον πρώτο λόγο εξακολουθούν να έχουν οι βουλευτές των κομμάτων.

Ο Σταύρος Καλογιάννης και ο Κώστας Τασούλας στη Νέα Δημοκρατία, έμπειροι πολιτικοί και οι δύο, φαίνεται ότι δεν απειλούνται από τους νέους του ψηφοδελτίου.

Την τελευταία διετία ο Σταύρος Καλογιάννης ασχολήθηκε ενεργά με θέματα του Νομού Ιωαννίνων και ειδικά με ένα κομμάτι που γνωρίζει καλά, αυτό των έργων.

Αντίθετα ο Κώστας Τασούλας κολύμπησε στα βαθιά νερά της κοινοβουλευτικής ομάδας η οποία κατά την ψηφοφορία του Μνημονίου 2 οδηγήθηκε σε έναν μικρό Τιτανικό.

Από τους νέους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ιωαννίνων ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του Βασίλη Τσιαλιαμάνη, ο οποίος εμφανίζεται με γνώσεις αλλά και με προτάσεις.

Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, η υποψηφιότητα του Θανάση Οικονόμου είναι αυτή που προβάλλει ως η πιο ανανεωτική. Ο ίδιος κατά την διετή του θητεία υπερασπίστηκε δημόσια κυβερνητικές αποφάσεις γεγονός που τότε μπορεί να προκάλεσε, σήμερα όμως είναι αυτό που πρώτο του αναγνωρίζεται από το εκλογικό σώμα.

Από τις νέες υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ, ξεχωρίζει αυτή του Δημήτρη Φίλη, προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες υπάρχουν και στα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία διεκδικούν με πολλές αξιώσεις αυτή την φορά έδρα ή έδρες στο Νομό Ιωαννίνων. Φυσικά ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ποιο κόμμα ή ποιος από τους υποψηφίους αυτούς μπορεί να βρεθεί στα έδρανα της Βουλής.

Γιώργος Ζάψας και Γιάννης Σκοπούλης από την Δημοκρατική Αριστερά, ο Χρήστος Μαντάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Τασούλας από το ΚΚΕ, αποτελούν ορισμένα από τα προβεβλημένα στελέχη τα οποία φαίνεται ότι θα πάνε ψηλά στη μάχη του σταυρού.

Στη μονοεδρική της Θεσπρωτίας ο Αντώνης Μπέζας έχει το σαφές προβάδισμα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο προέρχεται τόσο από την εμπειρία του όσο και από το έργο με το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του στο Νομό.

Στον αντίποδα ο Χρήστος Κατσούρας είναι εκ νέου υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, παρά τις κοινοβουλευτικές αντιδράσεις του και σαφώς ξεχωρίζει από τους νεολαίους υποψηφίους του κόμματος.

Αξιοσημείωτη από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η υποψηφιότητα του 26χρονου Μάριου Κάτση, ο οποίος με τη δυναμική του νέου και τον φρέσκο λόγο διεκδικεί την ψήφο των Θεσπρωτών, ενώ το ΚΚΕ στην περίπτωση αυτή αντιπροτείνει παλιά και δοκιμασμένα στελέχη.

Στην Πρέβεζα, η μάχη στο γαλάζιο στρατόπεδο δείχνει δύσκολη και αμφίρροπη. Ο παλιός Δημήτρης Τσουμάνης έχει απέναντί του το νέο Στέργιο Γιαννάκη. Ο δεύτερος πήρε το βάφτισμα του πυρός στις αυτοδιοικητικές εκλογές και η υποψηφιότητά του βρίσκει απήχηση σε όλο το Νομό.

Στο ΠΑΣΟΚ ο πρώην Νομάρχης Βασίλης Ιωάννου παίζει χωρίς αντίπαλο και η εκλογή του είναι η πιο βέβαιη όλων στην Ήπειρο.

Στο Νομό Άρτας προβάλλουν ως ιδιαίτερα ισχυρές δύο υποψηφιότητες από τα μικρότερα κόμματα. Πρόκειται για την Όλγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Μαρίνο Γαρνέλη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Βέβαια η πορεία τους προς την Βουλή είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και όχι μόνο των σταυρών που θα πάρουν.

Πέραν αυτών, στο ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Γκόκας που επιστρατεύτηκε μετά την παραίτηση του Παύλου Στασινού θέτει στην κρίση του εκλογικού σώματος και την απόφαση αυτή την θέτει πλέον στην κρίση του εκλογικού σώματος. Σταθερή η πορεία του Δημήτρη Τσιρώνη, η οποία επίσης θα αξιολογηθεί.

Στη Νέα Δημοκρατία, ο Κώστας Παπασιώζος μετά τις πολιτικές παλινωδίες έχει χάσει τα ερείσματα που είχε στην περιοχή. Από τις νέες υποψηφιότητες προβάλλουν ως ισχυρές αυτή του πρώην Νομάρχη Γιώργου Παπαβασιλείου και του Γιώργου Στύλιου.

Οι ιδιομορφίες του εκλογικού νόμου, η αδιευκρίνιστη ψήφος, η έκφραση της αγανάκτησης και της οργής των πολιτών στην κάλπη, είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Ποιος θα αναδειχθεί τελικά νικητής στον τερματισμό της κούρσας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «παντοκρατορία» των δύο κομμάτων –ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- στην Ήπειρο έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και το πολιτικό τοπίο της περιφέρειας τη Δευτέρα θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ζήσαμε μέχρι τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ