Τα ιδιαίτερα έθιμα και ο Επιτάφιος της Παναγίας

epitafios p

Με θρησκευτική κατάνυξη αναβίωσε και φέτος στο Μοναστήρι της Παναγίας, στην Αχλαδέα Λάκας Σουλίου, ο Επιτάφιος της Παναγίας. Παραμονή Δεκαπενταύγουστο, στο Μοναστήρι που ενσαρκώνει όλη τη Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, ο Επιτάφιος στολίστηκε με άνθη του καλοκαιριού και αργά το βράδυ ακούστηκαν τα εγκώμια της Παναγίας.

Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου όπως ακριβώς και τη Μεγάλη Παρασκευή. Μόνο που τώρα ο Θρήνος είναι για τη μητέρα του Θεανθρώπου.EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • epitafios p2EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • epitafios p1

Το Μοναστήρι, που αποτελεί κέντρο προσκυνήματος για όλη την περιοχή της Λάκκας Σουλίου, είναι χτισμένο στους πρόποδες της Ολύτσικας, δίπλα στο ποτάμι.

Παλαιότερα διέθετε μεγάλη περιουσία και συντηρούσε το σχολείο του χωριού. Το Καθολικό είναι τρίκλιτο βασιλικό με τρούλο και νάρθηκα και χρονολογείται το 1772. Στη νότια πλευρά υπάρχει χαγιάτι για στη δυτική κωδωνοστάσιο. Οι τοιχογραφίες του ναού έγιναν το 1810 από τον ζωγράφο και ιερέα Κωνσταντίνο και τους γιούς του, Ιωάννη και Χριστόδουλο από την Κορύτιανη.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τα προσκυνητάρια και ο άμβωνας είναι επίσης του 19ου αι.

Κάθε χρόνο, αναβιώνει το έθιμο του Επιταφίου και του Θρήνου της Παναγίας, έθιμο που απο τα Ιεροσόλυμα πέρασε στη νησιωτική Ελλάδα αρχικά και στη συνέχεια σε διάφορες περιοχές της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ