Τα παραδοσιακά επαγγέλματα σε μία τουριστική διαδρομή

ekdilosi geseve epaggelmata

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα η εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Θεματική διαδρομή επιλεγμένων παραδοσιακών επαγγελμάτων των Ιωαννίνων, με στόχο την ανάδειξη και την ένταξή τους στο τουριστικό προϊόν τη πόλης», στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Ο Υπεύθυνος του ΚΕΚ-ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Παράρτημα Ηπείρου, κ. Χρήστος Τάτσης  καλωσόρισε τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Νάζο Ανδρέα, την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ κα Τεζαψίδου Ελένη, τον δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Μωυσή Ελισάφ, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων δρ. Δημήτριο Δημητρίου καθώς και το σύνολο των καλεσμένων που τίμησαν με την παρουσία τους της εκδήλωση.

Στη σύντομη ομιλία του, στάθηκε στην επιδίωξη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Παράρτημα Ηπείρου να υλοποιεί δράσεις που θα χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, κοινωνικό χαρακτήρα και θα αφήνουν το αποτύπωμα τους σε τοπικό επίπεδο ενισχύοντας συνέργειες μεταξύ οργανισμών και φορέων. Στο χαιρετισμό τους ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και ο Δήμαρχος της πόλης υπερτόνισαν τη σπουδαιότητα και την ανάγκη ένταξης των παραδοσιακών επαγγελμάτων του τόπου στο τουριστικό προϊόν του, ως αναπόσπαστο στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στο σημαντικό αρχείο που διασώζει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η Κώστα Ελισσάβετ, Μουσειολόγος-Ερευνήτρια και διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μέσω της μελέτης, προτείνεται η δημιουργία θεματικής διαδρομής, με συνεκτικό στοιχείο τα παραδοσιακά επαγγέλματα των Ιωαννίνων από την απελευθέρωση της πόλης και έπειτα, τα οποία χρησιμοποίησαν ως βάση τους την περιοχή γύρω από το κάστρο και την λίμνη των Ιωαννίνων. Η μελέτη στοχεύει στο να αναδείξει τα παραδοσιακά επαγγέλματα των Ιωαννίνων, να τα εντάξει στο τουριστικό προϊόν της πόλης μέσα από το σχεδιασμό θεματικής διαδρομής και να προτείνει μεθόδους για την αξιοποίησή της, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μελλοντικά. Τα τέσσερα επαγγέλματα τα οποία μελετήθηκαν και αναλύθηκαν ήταν οι βυρσοδέψες, οι τσαρουχάδες, οι αργυροχρυσοχόοι και οι έμποροι.

Μετά την παρουσίαση της μελέτης ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση όπου δόθηκε η δυνατότητα στους προσκεκλημένους να τοποθετηθούν επί της μελέτης και να εκφράσουν τη σπουδαιότητα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ