Σημείο τριβής μεταξύ των τοπικών φορέων αποτελεί για μία ακόμη φορά η οριοθέτηση της λίμνης Παμβώτιδας. Το έργο ξεκίνησε το 2007 και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ακόμη όμως και στα σημεία που η κόκκινη γραμμή τοποθετήθηκε δημιούργησε σοβαρές ενστάσεις και αντιρρήσεις όπως για παράδειγμα στην περιοχή των Λογγάδων.
Η απόφαση δε της Κτηματικής Υπηρεσίας να προχωρήσει την οριοθέτηση στην περιοχή της Αμφιθέας πάνω στο ανάχωμα αποτελεί νέο μήλο της Έριδος.
Ήδη το ΤΕΕ Ηπείρου έσπευσε να αντιδράσει κάνοντας λόγο για κάποιους που εξακολουθούν να βλέπουν τη λίμνη ως ταμιευτήρα νερού.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι η επιτροπή δεν έδειξε καμία ευαισθησία για την βιωσιμότητα του φυσικού περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της λίμνης ούτε για την προστασία των ωφέλιμων χρήσεών της.
«Η πρόταση της επιτροπής να ταυτιστεί το όριο της Λίμνης με το ανάχωμα έρχεται σε αντίθεση με όλες τις απόψεις, προτάσεις αποκατάστασης και επιστημονικές επισημάνσεις που διατυπώθηκαν σε συνέδρια και ημερίδες.
Θεωρούμε ότι η επιτροπή με τη πρότασή της νομιμοποιεί ένα έργο που τροποποιεί το φυσικό περιβάλλον της λίμνης. Αναλαμβάνει ευθύνη που κατά την γνώμη μας δεν της ανήκει. Ευθύνη που σαράντα χρόνια τώρα όφειλε η πολιτεία να αναλάβει αναγνωρίζοντας το ανάχωμα ως άχρηστο, επικίνδυνο και χρόνια απαξιωμένο.
Οι απόψεις της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΗ είναι πάγιες και οι προτάσεις της γνωστές για την οριοθέτηση, την προστασία της λίμνης και για την διαχείριση του οικοσυστήματος του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Απαιτεί να ληφθούν αποφάσεις με γνώμονα την προστασία και την αποκατάσταση της ισορροπίας του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας και όχι την τυπική και μάλιστα αμφισβητήσιμη νομιμότητα έργων που έχουν είτε δημιουργήσει είτε συμβάλει στην σημερινή δυσμενή κατάστασή του», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕ Ηπείρου η οποία κοινοποιείται στα αρμόδια υπουργεία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.