Τέσσερις μνηστήρες για τα πετρέλαια του Καλπακίου

EREYNESΈλληνες και ξένοι κολοσσοί στη μάχη για την έρευνα υδρογονανθράκων- Ικανοποίηση στο ΥΠΕΚΑ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την υποβολή προσφορών σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στα κοιτάσματα Ιωαννίνων, Κατάκολου και Πατραϊκού κόλπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υποβλήθηκαν 9 προσφορές εταιρειών από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Μεγ. Βρετανία, και την Ιταλία.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες για το κοίτασμα των Ιωαννίνων προσφορές υπέβαλαν: 1. ΕΛΠΕ – Edison- Melrose Resources (Βρετανία), 2. Energian Oil (Ελλάδα)– Petra Petroleum (Καναδάς) – Schlumberger, 3. ΑRΤΙΚ – Hunter Energy – KO Enterprices, 4. Chariot Oil & Gas (Βρετανία).

Στο Κατάκολο υπέβαλαν δύο κοινοπραξίες προσφορές: 1. Εnergian Oil – Ttrojan Oil (Βρετανία) – Schlumberger και 2. Greek Oil Energy – Energy Ventures.

Στον πατραϊκό κόλπο τρεις κοινοπραξίες 1. ΕΛΠΕ- Edison, 2. Melrose – Chariot Oil & Gas, 3. Energian Oil – Ttrojan Oil – Schlumberger.

Η συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό κρίνεται εξαιρετικά επιτυχής παρά το δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον και την κινδυνολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα» τονίζει το ΥΠΕΚΑ.

Η Ελλάδα, που δεν παράγει σχεδόν καθόλου πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, στοχεύει στην εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναδιάρθρωση της οικονομίας και της μείωσης της εξάρτησής της από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σημειώνεται από το υπουργείο «ότι για τις ίδιες περιοχές, στον επίσημο γύρο παραχωρήσεων το 1996 συμμετείχαν μόλις δύο εταιρίες για την περιοχή των Ιωαννίνων, δύο για τον Πατραϊκό και καμία για την περιοχή του Κατάκολου».

 Σύμφωνα με περυσινές δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, που υπενθυμίζει το Reuters, τα αποθέματα πετρελαίου στα τρία μπλοκ συνδυαστικά, στις θαλάσσιες περιοχές του Πατραϊκού κόλπου (δυτικά) και του Κατάκολου και στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, ενδέχεται να ανέρχονται στα 280 βαρέλια πετρελαίου.

Τα κοιτάσματα εκτιμάται ότι βρίσκονται κοντά στην Πάτρα, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Τον τελευταίο αιώνα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 200 ανεπιτυχείς δοκιμαστικές γεωτρήσεις σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα, με την πιο πρόσφατη πριν από 12 χρόνια. Οι περισσότερες από αυτές τις γεωτρήσεις δεν διενεργήθηκαν σωστά, ή πραγματοποιήθηκαν σε λάθος τοποθεσίες, είπαν Έλληνες αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Reuters.

 Η Ελλάδα ξοδεύει ετησίως 10-12 δισ. ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της. Οι εδαφικές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εμποδίζουν την χώρα να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανατολικά.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού εξέφρασε ο πρώην Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος είχε κινήσει τις διαδικασίες ώστε η χώρα να ανοίξει αυτό το μεγάλο κεφάλαιο.

«Το διεθνές ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς έρευνας και αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων ξεπέρασε κάθε προσδοκία», σημειώνει ο κ. Μανιάτης και τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η χώρα μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

«Δικαιώνεται μια προσπάθεια των τελευταίων δυόμισι ετών, που στηρίχθηκε στη συμβολή στελεχών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και των Πανεπιστημίων της χώρας.

Είναι η πιο αποστομωτική απάντηση σε όσους πιστεύουν πως η χώρα δεν έχει πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες.

Είναι όμως και σημαντική απόδειξη πως καλά αποτελέσματα έχουμε όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, υπευθυνότητα, επιμονή, επαγγελματισμός και διαφάνεια σε κάθε στάδιο των διαγωνισμών», τονίζει ο κ. Μανιάτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ