Μπορεί επισήμως κάθε διαδικασία για τον ελληνοιταλικό αγωγό φυσικού αερίου να έχει παγώσει και το έργο ουσιαστικά να έχει εγκαταλειφθεί, ωστόσο για λόγους κυρίως τυπικούς –καθώς η μελέτη που εκπονήθηκε πρέπει κιόλας να πληρωθεί- η Περιφέρεια Ηπείρου γνωμοδότησε ως προς το περιεχόμενό της.
Η έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης του έργου έγινε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων και υπεύθυνη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη στην τοποθέτησή της, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Έργα εγκατάστασης, κατασκευής και λειτουργίας αγωγών φυσικού αερίου είναι Εθνικής σημασίας, Δημόσιας Ωφέλειας και γενικότερα Δημοσίου Συμφέροντος. Αποτελεί πολιτική επιλογή η έκφραση θετικής στάσης σε κάθε σχέδιο το οποίο φέρνει προστιθέμενη αξία στην Περιφέρειά μας, και κατ΄ επέκταση στη χώρα μας, αναβαθμίζοντας τη γεωστρατηγική της θέση και κυρίως δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».
Κλείνοντας τόνισε ότι: «Η Ήπειρος και η Ελλάδα που εμείς υπηρετούμε είναι αυτή που διαπραγματεύεται ισότιμα, που μπορεί να γίνει αξιοπρεπής εταίρος, με σεβασμό στους διεθνείς παράγοντες και όχι με υποτέλεια προς αυτούς.
Μια Ήπειρο και μια Ελλάδα που δημιουργεί για τους πολίτες της αξίες, πλούτο και κυρίως υπερηφάνεια.
Μια Ήπειρο και μια Ελλάδα με παρουσία στο διεθνές ενεργειακό γίγνεσθαι.
Μια Ήπειρο και μια Ελλάδα με εξωστρέφεια.
Όχι σε μια Ήπειρο και σε μια Ελλάδα αποκλεισμένη από κάθε διαδικασία – διεργασία – δίκτυο, από το οποίο μπορεί να επωφελείται, να δημιουργεί υπεραξίες και να αξιοποιεί το βασικό χαρακτηριστικό της, την κομβική γεωγραφική της θέση.
Όχι σε μια Ήπειρο και σε μια Ελλάδα με εσωστρέφεια».
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ενέκρινε ακόμη:
– τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π. Ε. Πρέβεζας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το έργο «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Πρωτοκόλλου με τη μορφή απαιτήσεων και Συστάσεων για την Ιχνηλασιμότητα, Πιστοποίηση, Προστασία και Βελτίωση των Ποιοτικών Χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου Πρέβεζας» προϋπολογισμού 80.000 ευρώ,
– τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Π.Ε. Πρέβεζας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το έργο «Παρακολούθηση τοξικού φυτοπλαγκτού στον Αμβρακικό» προϋπολογισμού 7.000 ευρώ,
– τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης (ΣΥΔ)» προϋπολογισμού 4.300.000 ευρώ.
Ακόμη ενέκρινε τις γνωμοδοτήσεις για το περιεχόμενο των Μ.Π.Ε. για τα έργα: «Έργα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών της Δ.Ε. Ζαλόγγου, Δήμου Πρέβεζας και του οικισμού Λούτσας της Δ.Ε. Φαναρίου Δήμου Πάργας», «Οδός Νιάρχου στα Ιωάννινα», «Οριοθέτηση ρεμάτων 6ης πολεοδομικής ενότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας Π.Ε. Θεσπρωτίας», και «Οριοθέτηση και διαμόρφωση τμημάτων ρέματος από θέση Καλόγηρος έως θέση Μαλαμή εντός του οικισμού Αμμοτόπου του Δήμου Αρταίων Π.Ε.».