Ανοδικά κινήθηκαν για μία ακόμη χρονιά οι εξαγωγές της Περιφέρειας Ηπείρου και για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια. Η Ήπειρος ωστόσο εξακολουθεί να κρατά πολύ χαμηλό ποσοστό συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας.
Στην κατάρτιση της μελέτης με τίτλο «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια» για το διάστημα 2017-2021 προχώρησε το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ για μία ακόμη χρονιά.
Από τη μελέτη προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το επίπεδο της εξωστρέφειας κάθε περιφέρειας ξεχωριστά μετά την πτώση που σημειώθηκε το 2020 εξαιτίας της εμφάνισης της πανδημίας του COVID-19.
Για άλλη μία φορά απεδείχθη το πρόβλημα των περιφερειακών ανισοτήτων καθώς μόνο οι περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου πραγματοποιούν το 82% του συνόλου.
Ο ΣΕΒΕ αποτελεί τον μοναδικό φορέα που επεξεργάζεται και αναλύει τα στοιχεία των εμπορευματικών συναλλαγών που πραγματοποιούν οι 13 περιφέρειες της χώρας. Στόχος της μελέτης είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιφέρειας σε κλαδικό επίπεδο, η ανάλυση των χωρών με τις οποίες πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές και ο εντοπισμός των αδύναμων σημείων που χρήζουν βελτίωσης.
Πρόκειται για μία ad hoc μελέτη για το επίπεδο εξωστρέφειας όλων των ελληνικών περιφερειών ξεχωριστά, και ένα απαραίτητο εργαλείο για την σκιαγράφηση και βελτίωση της εξαγωγικής επίδοσης των ελληνικών περιφερειών.
Η Ήπειρος βρίσκεται στην 9η θέση των εξαγωγικών επιδόσεων μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.
Το 2021 έτος που αφορούν τα τελευταία στοιχεία της μελέτης οι εξαγωγές ανήλθαν στα 413 εκατομμύρια με την αύξηση (2021/2020) να ανέρχεται σε 17,8%.
Σημαντικότερος κλάδος τα τρόφιμα σε ποσοστό 75,0%. Γαλακτοκομικά, εσπεριδοειδή, ακτινίδια και ψάρια αποτελούν τα βαριά χαρτιά της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Οι περισσότερες εξαγωγές -23,5%- γίνονται στην Αλβανία και ακολουθούν η Ολλανδία με 17,8, η Ιταλία με 16,2 η Γερμανία με 7,6 και με μικρότερα ποσοστά η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Κύπρος και η Ισπανία.