Τι σκοτώνει τους αργυροπελεκάνους; Αναλύσεις στην Κτηνιατρική για τα αίτια

Δεν είναι τα δίχτυα η αιτία θανάτου των αργυροπελεκάνων. Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης ο οποίος έχει κινητοποιηθεί από την στιγμή που εντοπίστηκε νεκρό το πρώτο πτηνό. Μάλιστα με εξαίρεση τον αργυροπελεκάνο που εντοπίστηκε μπλεγμένος σε δίχτυα την Παρασκευή οι άλλοι βρέθηκαν νεκροί σε σημεία της λίμνης ελεύθερα από δίχτυα ψαράδων. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Φορέα Φίλιππος Φίλιος στο Epiruspost, μέχρι τώρα έγιναν όλες οι ενέργειες όπως ακριβώς προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις. Οι νεκροί αργυροπελεκάνοι συγκεντρώθηκαν και έχουν αποσταλεί στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Οι αναλύσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός των ημερών και από αυτές θα προκύψει η ακριβής αιτία θανάτου τους.

Σύμφωνα πάντως με την εκτίμηση που κάνουν οι επιστήμονες του Φορέα οι αργυροπελεκάνοι δεν ήταν πνιγμένοι αλλά φαίνεται ότι είχαν ασθενήσει. Αποτέλεσμα της νόσου είναι η αδυναμία πετάγματος με αποτέλεσμα ο τελευταίος να μπλεχτεί στα δίχτυα.

Τα ακριβή αίτια πάντως θα είναι γνωστά μέσα στις επόμενες μέρες με την ολοκλήρωση όλων των εργαστηριακών αναλύσεων που γίνονται.

Ο αργυροπελεκάνος, σύμφωνα με την Ορνιθολογική, είναι το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσμο και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη (ύψος 1,20μ, άνοιγμα φτερών εώς 3,2μ, βάρος 6-10 κιλά).

Το υδρόβιο αυτό πουλί έχει χρώμα φτερώματος ανοιχτό σταχτί και κύριο χαρακτηριστικό του το μακρύ του ράμφος, που φέρει διαστελλόμενο σάκο στο κάτω μέρος του. Τα πόδια του είναι κοντά και δυνατά, με δάχτυλα συνδεόμενα μεταξύ τους με μεμβράνη.

Ο αργυροπελεκάνος ήταν κάποτε ευρέως εξαπλωμένος στην Ευρώπη αλλά τα τελευταία εκατό χρόνια ο πληθυσμός του μειώθηκε δραματικά και η εξάπλωση του στην Ευρώπη περιορίστηκε σε ορισμένους υγροτόπους των Βαλκανίων. Κύριες αιτίες αυτής της μείωσης ήταν οι αποξηράνσεις υγροτόπων για την απόκτηση γεωργικής γης και το κυνήγι.

Σήμερα, το 13% των ζευγαριών αργυροπελεκάνου που απομένουν σ’ολόκληρο τον κόσμο φιλοξενείται στον Αμβρακικό, στην Πρέσπα και στην λίμνη των Ιωαννίνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ