Τι θα γίνει με τα πανηγύρια;.. «Φωτιές» από την δήλωση για καθήμενους!

«Φωτιές» άναψε η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση, ότι το φετινό καλοκαίρι τα πανηγύρια θα διοργανωθούν κυρίως μόνο με καθήμενους. Όσοι ξέρουν από πανηγύρια καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει. Πανηγύρια με… καθήμενους ούτε μπορούν να διοργανωθούν, ούτε να έχουν επιτυχία. Πανηγύρι σημαίνει αντάμωμα, σημαίνει χορός και διασκέδαση. Αν οι παραβρισκόμενοι είναι μόνο καθιστοί τότε είναι καταδικασμένα. Στην Ήπειρο κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκατοντάδες πανηγύρια. Τουλάχιστον ένα σε κάθε χωριό… Στις μεγάλες γιορτές ή στο πλαίσιο άλλων εκδηλώσεων. Συνήθως τον πρώτο λόγο έχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Συχνά και οι Δήμοι που συνδράμουν στην διοργάνωση.

Φέτος όλα είναι μετέωρα. Η δήλωση του Υπουργού δε μπερδεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Τα πανηγύρια, άρρηκτα συνδεδεμένα με τα χωριά, τα καλοκαίρια και τις μνήμες των περισσοτέρων, παραμένουν μετέωρα.

Μαζί και εκατοντάδες άνθρωποι, μια μικρή οικονομία που ζει απ’ αυτά ή γύρω από αυτά. Τραγουδιστές, οργανοπαίχτες, και άλλοι που κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή καθώς σε μεγάλο βαθμό περιμένουν το διάστημα του καλοκαιριού να δουλέψουν.

Αν τελικά επιλεγεί ο τρόπος διοργάνωσης που προανήγγειλε ο Υπουργός είναι δεδομένο ότι πολλά από αυτά δε θα γίνουν ή θα γίνουν πολύ υποτυπωδώς, με πολλές αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές οικονομίες, αλλά και για τον τουρισμό κάθε περιοχής.

Όπως υποστηρίζουν, είναι πάρα πολλοί οι τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συμμετέχουν στα τοπικά πανηγύρια, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται περιοχές μόνο και μόνο για να πάρουν μέρος σε αυτά.

Σε κάθε περίπτωση όλοι οι εμπλεκόμενοι περιμένουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και τις επίσημες οδηγίες από τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να δουν, αν είναι δυνατή η διοργάνωση των πανηγυριών, αλλά και τον τρόπο που αυτά θα διοργανωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ