Πολύ καλός ακροατής αποδείχθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ο οποίος για δύο και πλέον ώρες άκουσε τα αιτήματα και τα προβλήματα των Δήμων της Ηπείρου. Γενικά αλλά και πιο ειδικά.
Η σύσκεψη στην ΠΕΔ διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες με τον Υπουργό να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον νέο Κώδικα που ετοιμάζεται.
Σε ότι αφορά την διαχείριση του νερού σημείωσε ότι είναι το κυρίαρχο θέμα και επανέλαβε ότι η συνένωση των υπηρεσιών θα προχωρήσει μόνο σε εθελοντική βάση ενώ θα εξεταστεί και το ζήτημα της δυνατότητας συγχώνευσης με τους Συνδέσμους.
Ο Υπουργός ήταν θετικός προς όλους τους δημάρχους και την αυτοδιοίκηση ζητώντας προτάσεις από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο σοβαρά θέματα
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι η συνεργασία με το Υπουργείο είναι πολύ καλή. Ο Δήμαρχος έθεσε στον Υπουργό το μείζον πρόβλημα της αιθαλομίχλης τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση κάτι που δεν μπορεί να γίνει με το πρόγραμμα «Απόλλων» καθώς δεν εξασφαλίζει καμία αυτονομία στην αυτοδιοίκηση.
Πέραν αυτού έθεσε το θέμα της έλλειψης προσωπικού, άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης χαρακτήρισε σημαντική την προώθηση του οδικού άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς και επανέλαβε την ανάγκη για ειδικά κίνητρα ώστε να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη στην περιοχή.
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος έθεσε το θέμα του προσωπικού των ΚΕΠ στο οποίο πρέπει να δοθούν παράλληλα καθήκοντα και το θέμα των πενιχρών πιστώσεων για την Πολιτική Προστασία.
Ο Δήμαρχος Ζηρού Γιώργος Γιολδάσης αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα, στην απουσία οικοδομικών αδειών των σχολικών μονάδων ενώ τόνισε πως πρέπει να προωθηθούν και έργα για το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών.
Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς αναφέρθηκε στην υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας στην Πάργα και στην ανάγκη αναβάθμισης της παραλιακής οδού.
Η Δήμαρχος Μετσόβου Μαρία- Χριστίνα Αβέρωφ έθεσε το θέμα της ερημοποίησης της υπαίθρου και ζήτησε να δοθούν εφόδια στους δήμους ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν οι Δήμοι.
Ο Δήμαρχος Κόνιτσας αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού και έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να προωθηθεί η βελτίωση της οδικής σύνδεσης από το Καλπάκι στην Κόνιτσα.
Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαϊτσης ανέφερε στα προγράμματα Φιλόδημος και Τρίτσης που αποτέλεσαν πολύ σημαντικά και χρήσιμα εργαλεία και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα.
Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραισκάκη Περικλής Μίγδος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την εσωτερική οδοποιία στους δήμους όπως και χρηματοδότηση για ωρίμανση μελετών.
Ο Δήμαρχος Άρτας Χριστόφορος Σιαφάκας έθεσε ως σημαντικότερο το οικονομικό ζήτημα των Δήμων οι οποίοι αν δεν υπήρχε έκτακτη χρηματοδότηση δεν θα μπορούσαν να κλείσουν προυπολογισμό. Επίσης αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από τα ανταποδοτικά.
Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα των ορεινών δήμων με την έλλειψη προσωπικού και την υλοποίηση ακόμη και μικρών έργων λόγω του θεσμικού πλαισίου.
Ο Δήμαρχος Φιλιατών έθεσε το θέμα της λειτουργίας στο Μαυρομάτι το οποίο κλείνει στις δέκα το βράδυ ενώ δεν έχει φυτουγειονομικό έλεγχο κάτι που προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία. Παράλληλα αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα που ανακύπτει από παλιές οφειλές που έχουν προκύψει για λογαριασμό του ΦΟΔΣΑ.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος επικέντρωσε στις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν για την συντήρησή τους, ενώ αναφέρθηκε και στα ζητήματα συντήρησης της αστικής οδοποιίας.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση στα πρότυπα του Τρίτση δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης οι Δήμοι. Ακόμη μίλησε για την συντήρηση του οδικού δικτύου υποστηρίζοντας ότι το ΠΔΕ θα πρέπει να έχει πρόνοια για την απευθείας χρηματοδότηση των δήμων.
Ο Δήμαρχος Σουλίου Αθανάσιος Ντάνης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους Δήμους ζητώντας να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν θα υπάρξει και πότε.
Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Κώστας Παπασιώζος σημείωσε ότι η χρηματοδότηση των μικρών δήμων για σύνταξη μελετών είναι προυπόθεση ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί οποιοδήποτε έργο. Επίσης ζήτησε να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο στην υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ώστε να μην εξαρτάται ο κάθε Δήμος από την Περιφέρεια.
Η Δημοτική Σύμβουλος Ιωαννίνων Ελένη Ακονίδου έθεσε ένα και μοναδικό θέμα και αυτό της αιθαλομίχλης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων.