Με κάθε επισημότητα τελέστηκε σήμερα το πρωί στην Καλαμιά η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων για τους 7 πεσόντες από τα Γερμανικά Κατοχικά στρατεύματα το 1943. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Αρταίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλοθέης στο σημείο που εκτελέστηκαν οι πεσόντες και έχει δημιουργηθεί μνημείο.
«Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στην θυσία αυτών των επτά ηρώων. Με αυτόν τον τρόπο κρατούμε αναλλοίωτη την ιστορική μνήμη και δίνουμε την ευκαιρία στα νέα παιδιά να μάθουν την τοπική ιστορία» ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ξεκίνησαν πέρυσι με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων και του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φιλοθέης, ενώ φέτος έγινε ανάπλαση στο χώρο του μνημείου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, οι Αντιδήμαρχοι Χριστόφορος Σιαφάκας, Γιώργος Πανέτας και Κώστας Χαρακλιάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Κοτσαρίνης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αναστασία Σίμου, Δημήτρης Βαρέλης και Γιάννης Κατέρης, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Καλαμιάς Αποστόλης Ζιώβας και Χαλκιάδων Μαρίνα Κομπογιάννη, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλοθέης Αθανάσιος Ρίζος, αντιπροσωπείες δασκάλων και μαθητών από τα Δημοτικά Σχολεία Καλαμιάς και Χαλκιάδων, το Μουσικό Γυμνάσιο και το Γυμνάσιο Φιλοθέης, καθώς και πλήθος κατοίκων της περιοχής.
Το ιστορικό
Ήταν 25η Οκτωβρίου του 1943 όταν οι αντάρτες, κάνοντας σαμποτάζ, έκοψαν οχτώ τηλεγραφόξυλα μεταξύ Καλαμιάς και γέφυρας Καλογήρου. Οι Γερμανοί δεν προσπάθησαν καν να βρουν τους υπαίτιους αλλά, έβαλαν μπροστά το σχέδιό τους για αντίποινα. Την επόμενη ημέρα, ένα απόσπασμα μπήκε στο χωριό και με την απειλή όπλων συνέλαβαν όλους τους άντρες που βρήκαν. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για πάνω από 300 άντρες. Τους πήγαν στο καφενείο από όπου αρκετοί κατάφεραν να ξεφύγουν από τα παράθυρα.
Μετά από έντονες πιέσεις του Προέδρου οι Γερμανοί αποφάσισαν να πάρουν μόνο οχτώ άντρες όσα δηλαδή ήταν και τα τηλεγραφόξυλα που έκοψαν οι αντάρτες. Ο Γερμανός αξιωματικός που ηγείτο του αποσπάσματος, πήρε την διαταγή εκτέλεσης από τους ανωτέρους του και αμέσως τα Γερμανικά φορτηγά γεμάτα στρατιώτες αναχώρησαν για την Καλαμιά.
Στην καρότσα του ενός φορτηγού ήταν οι οχτώ νέοι και ένας Γερμανός που τους φρουρούσε. Από τους οκτώ, ένας, ο Θωμάς Ζιώβας, κατάφερε και ξέφυγε βαριά τραυματισμένος. Τους υπόλοιπους οι Γερμανοί τους άφησαν μέσα στο χωράφι, μπροστά από τις κάννες των πολυβόλων και τους ώθησαν να τρέξουν προς την Καλαμιά. Οι εφτά, πλέον, μη μπορώντας να κάνουν κι αλλιώς, άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα», τα πολυβόλα «κροτάλισαν» και μετά από λίγο έπεσαν όλοι νεκροί.
Οι εκτελεσθέντες ήταν οι: Χρήστος Ν. Βασιλάκος ετών 35, Απόστολος Κ. Ζιώβας ετών 20, Αριστείδης Χρ. Κατσιγιάννης ετών 22, Ελευθέριος Φωτ. Μπαϊλης ετών 29, Νικόλαος Γ. Μπούρας ετών 31, Μάνθος Θωμ. Νίκαρης ετών 24, Δημήτριος Παπαρούνης ετών 24.
{jathumbnail off}