Την Τρίτη η πρόταση δυσπιστίας- Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Αναβρασμός επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» «αλλοίωση» συνομιλιών του σταθμάρχη που ξεριζώθηκαν  από το σύστημα καταγραφών επικοινωνιών του ΟΣΕ, λίγες μόλις ώρες μετά τη μοιραία νύχτα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Η αντιπολίτευση καταθέτει σύσσωμη πρόταση δυσπιστίας την Τρίτη έπειτα από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης ζητά την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να συγκεντρώσει 50 βουλευτές ώστε να κατατεθεί. Το κάλεσμα του Νίκου Ανδρουλάκη περιελάμβανε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πλην κατά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δηλαδή των κοινοβουλευτικών ομάδων των Σπαρτιατών και της Ελληνικής Λύσης. Με ανακοινώσεις τους ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας, ενώ το ίδιο έπραξε και η Ελληνική Λύση.

Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος

Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να καταθέσουν τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και αναλυτικότερα σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία προϋποθέτει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (50), τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

H συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

H ψηφοφορία για την πρόταση διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, την ημέρα κατάθεσης 26 Μαρτίου της πρότασης δυσπιστίας και να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαρτίου.

Την Τρίτη η πρόταση δυσπιστίας- Τι προβλέπει το Σύνταγμα

vouli nomosxedio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ