Το 2027, δηλαδή σε δύο χρόνια από τώρα, θα είναι σε πλήρη εφαρμογή ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης ο οποίος ξεκινήσει να συζητείται πριν από τρία χρόνια, όταν έχασε τη ζωή του στα Τζουμέρκα ο Ερμής Θεοχαρόπουλος, ενώ εδώ και δύο χρόνια έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος.
Όπως είναι γνωστό εδώ και μερικές ημέρες υπήρξε απόφαση από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος με την οποία επήλθε τροποποίηση στις βάσεις του μηχανισμού και έτσι αυτή που προβλεπόταν για τα Ιωάννινα μεταφέρθηκε στο Άκτιο.
Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας απαντώντας στη Βουλή και σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Ψυχογιού, ανέφερε ότι ο σχετικός νόμος δίνει αυτή την δυνατότητα στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και συμπλήρωσε ότι για τις αλλαγές υπήρξε σύμφωνη γνώμη από την ΥΠΑ και τα ίδια τα αεροδρόμια.
Επί της ουσίας τώρα ο Υπουργός ανέφερε ότι η κοινή υπουργική απόφαση για το ΕΣΕΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών) βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφής και δημοσίευσης στην εφημερίδα της κυβέρνησης.
Είπε ότι έχουν προηγηθεί εξαντλητικές διαβουλεύσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και των επιχειρησιακών φορέων και αναφέρθηκε σε προβλήματα που χρειάστηκε να λυθούν σχετικά με τις αδειοδοτήσεις από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Επίσης, ανέφερε ότι το ΕΣΕΔΑ περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, τις επιχειρησιακές αρμοδιότητες των φορέων και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, με την πλήρη εφαρμογή να αναμένεται μετά τη, μεταβατική, πιλοτική φάση από το 2027.
Κλείνοντας διαβεβαίωσε για την πρόοδο των ενεργειών κάτι που όπως είπε θα αποτυπωθεί άμεσα με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ.