Το 30% της Αγροτικής Ανάπτυξης ζητούν οι Περιφέρειες

PROBATA METSOBO

PROBATA METSOBOΝέοι Αγρότες, σχέδια βελτίωσης, αναδασμοί, είναι οι κύριοι άξονες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που προτείνεται από τις Περιφέρειες να ανατεθούν σε αυτές, με παράλληλα μεταφορά τουλάχιστον του 30% των κονδυλίων.

Επίσης, ζητούν να έχουν λόγο για αρδευτικά έργα, μεταποίηση τοπικών προϊόντων και θεμάτων που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την αγροτική και δασική οδοποιία, το LEADER το οποίο πρόκειται να ενσωματωθεί με τα ΟΠΑΑΧ, και γενικά προγράμματα που αφορούν την καινοτομία στους εν λόγω τομείς τις αγροτικής ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τα παραπάνω συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια συνάντησης εργασίας που έγινε χθες στην Αθήνα στις 8 Απριλίου για το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στην οποία μετείχε ως υπεύθυνος της ΕΝΠΕ για τα αγροτικά θέματα, μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστό, τις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση και τους τομείς που θα αναλάβουν οι Περιφέρειες.

Όπως είπε ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, η συνάντηση έγινε σε κλίμα συνεργασίας. Οι Περιφέρειες επανέλαβαν το αίτημά τους για τη διαχείριση εκ μέρους τους τουλάχιστον του 30% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (όπως για αυτό είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση). «Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα το διαχειρίζονταν το υπουργείο και υπήρχε τεράστια ένσταση από τις Περιφέρειες γιατί αυτό απέτυχε. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας είχε δώσει το 30% του προγράμματος. Στην εν λόγω συνάντηση συνεχίστηκε η συζήτηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, με τις Ε.Δ.Α. και με εκπροσώπους της ΕΝΠΕ. Σε αυτή από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ειπώθηκε πως η εκχώρηση πόρων μπορεί να φτάσει και στο 40%».

Αδειοδοτήσεις – βοσκότοποι

«Επίσης, – συνέχισε ο Περιφερειάρχης- συζητήσαμε ζητήματα αδειοδότησης εγκαταστάσεων ή μετατροπή εκτάσεων που ήταν αγροτικές αλλά στη συνέχεια καλύφτηκαν από πουρνάρια. Ενώ υπάρχει νομοθεσία, ζητάνε τελεσίδικη απόφαση χαρακτηρισμού μιας έκτασης, που μεταθέτει τις όλες επεμβάσεις σε μια 15ετία! Ακόμη, ζητήσαμε οι πληρωμές, (εκτός από τις επιδοτήσεις των αγροτών), να περνάνε από τa Περιφερειακά Ταμεία και όχι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις.

Στο ζήτημα των βοσκοτόπων ζητούνται από τους κτηνοτρόφους τοπογραφικά, τα οποία όμως σε ορισμένες περιοχές είναι δύσκολο να υλοποιηθούν γιατί δεν ξέρουμε αν στο γενικότερο διαχειριστικό σχέδιο των βοσκοτόπων ποιές εκτάσεις θα είναι επιλέξιμες. Θεωρώ ότι ήταν βεβιασμένη αυτή η ενέργεια, όταν δεν είναι δεδομένα ακόμα τα συστήματα της διαχείρισης των κτηνοτροφικών χώρων. Υπάρχει μια μόνιμη επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Αποστόλου. Αν όλοι αφουγκραστούν τα προβλήματα, θα φτιάξουμε πρωτογενή τομέα επιτέλους στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ