Η συμμετοχή του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΙΝΔΟΣ στη «Σύμπραξη του ΟΗΕ για τα Βουνά» (MountainPartnershipFAO – UN) επικυρώθηκε ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση διεθνούς δικτύωσης των ορεινών Δήμων της Πίνδου για το έτος 2024.
Μέσα από αυτήν τη συμμετοχή το ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ πρόκειται να αναδείξει τις αναπτυξιακές προοπτικές των ορεινών περιοχών της Πίνδου στο διεθνές αυτό forum και να προωθήσει την ευμάρεια των κοινοτήτων της ορεινής καρδιάς της Ελλάδος.
Παράλληλα, ευελπιστεί να είναι μέτοχος στην σύνταξη του οράματος για τα βουνά της Υφηλίου μέσω της εκπροσώπησης του στις θεματικές ομάδες που αφορούν τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, την ανάσχεση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, την διαχείριση καταστροφών, την αντιμετώπιση των συνεπειών της διατροφικής κρίσης, την προστασία δασών, την ορεινή γεωργία, την πράσινη οικονομία, το βιώσιμο τουρισμό μεταξύ άλλων.
Η συμμετοχή αυτή είναι σημαντική σε εθνικό επίπεδο, ειδικά από τη στιγμή η χώρα μας δεν ανήκει στα 68 κράτη που εθελοντικά συμμετέχουν στη «Σύμπραξη του ΟΗΕ για τα Βουνά», με 19 ΕυρωπαΊκές χώρες ανάμεσα τους. Παράλληλα, αποτελεί την πρώτη ενεργή ελληνική εκπροσώπηση από αυτοδιοίκητά δίκτυα.
Για τις δράσεις και τη λειτουργία της Σύμπραξης ενημερώθηκαν το προηγούμενο διάστημα διεξοδικά τα στελέχη του ΔΙΚΤΥΟΥ, όπου και σύσσωμο το ΔΣ προσκλήθηκε στην έδρα της, στα γραφεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ στη Ρώμη.
Η «Σύμπραξη των Βουνών» είναι επίσημη και εθελοντική οργάνωση του ΟΗΕ υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) με έδρα τη Ρώμη και αποτελεί τη σημαντικότερη οργάνωση διεθνώς για τις ορεινές περιοχές. Ιδρύθηκε το 2002 και αριθμεί άνω των 500 μελών εκ των οποίων 68 κράτη- εταίροι, 14 εθνικές αρχές- μια εκ των οποίων είναι και το ΔΙΚΤΥΟ ΠΙΝΔΟΣ- 23 διακρατικούς οργανισμούς και 485 μέλη από την κοινωνία των πολιτών (ΜΚΟ και λοιπές οργανώσεις). Διοικείται από 18 μελές Συμβούλιο αναλογικής εκπροσώπησης και λειτουργεί βάση πενταετούς σχεδίου δράσης, το οποίο καλύπτει το διάστημα 2023-2027.