Το Καραγκούνικο και το Λακόν δημιουργούν το πρόβατο «ΚάρΛα»

karla

Το νέο πρόβατο, που θα πάρει το όνομα ΚάρΛα από τον συνδυασμό των φυλών Καραγκούνικο και Λακόν, εκτιμάται ότι θα μπορεί να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα όλο και συχνότερα και λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πρόβατα ικανά να αντέξουν την κλιματική αλλαγή και να προσφέρουν αυξημένη παραγωγή σε γάλα φιλοδοξούν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας, συνθετικής φυλής προβάτου που ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και το Τμήμα Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Για τη δημιουργία της νέας φυλής θα αξιοποιηθούν η θεσσαλική φυλή Καραγκούνικο, που θεωρείται μία από τις καλύτερες εγχώριες φυλές προβάτων, και η φυλή Λακόν, που αποτελεί την πλέον διαδεδομένη ξενική φυλή στις ελληνικές εκτροφές.

Το νέο πρόβατο, που θα πάρει το όνομα ΚάρΛα από τον συνδυασμό των φυλών Καραγκούνικο και Λακόν, εκτιμάται ότι θα μπορεί να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα όλο και συχνότερα και λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής θα έχουμε μείωση των βοσκοτόπων και της ζωοτροφής καθώς οι καλλιέργειες θα απαιτούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Αυτά πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας», λέει ο Αρσένος.

Η καραγκούνικη φυλή εκτρέφεται κυρίως στο δυτικό τμήμα της Θεσσαλίας. Τα άτομα της φυλής θεωρούνται ανθεκτικά σε ακραίες θερμοκρασίες και σε ασθένειες που προσβάλλουν τα αιγοπρόβατα, με υψηλές αποδόσεις και με ικανοποιητική αναπαραγωγή. Το πρόβατο της φυλής Λακόν έχει πάρει το όνομά του από τα υψίπεδα του Λακόν στη Γαλλία, όπου είναι η πιο διαδεδομένη φυλή γαλακτοπαραγωγής. Στη Γαλλία υπολογίζεται ότι ζουν περισσότερα από 1 εκατομμύρια πρόβατα Λακόν και αποτελούν την κυρίαρχη φυλή για την παραγωγή του τυριού ροκφόρ. Εκτιμάται ότι τα πρόβατα αυτά έφτασαν στη Γαλλία πριν από 4.000 με 6.000 χρόνια, ενώ τον 19ο αιώνα έγιναν διασταυρώσεις με άλλες τοπικές φυλές ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους και να καταστεί ακόμη πιο ποιοτικό το κρέας τους. Τη δεκαετία του ΄60 μέσα από ειδικό πρόγραμμα η φυλή βελτιώθηκε γενετικά και μέσα σε δύο δεκαετίες η παραγωγή τους διπλασιάστηκε. Από τη δεκαετία του ΄90 πρόβατα της φυλής Λακόν έχουν εξαχθεί σε περισσότερες από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρα και φορείς προβατοτροφίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η περιφέρεια στην Agrothessaly ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την προβατοτροφία της Θεσσαλίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των κτηνοτρόφων και την ανθεκτικότητα του κλάδου στις νέες προκλήσεις. Η «ΚαρΛα» αναμένεται να αλλάξει τον χάρτη της ελληνικής προβατοτροφίας, προσφέροντας ένα καινοτόμο μοντέλο εκτροφής που βασίζεται στην παράδοση, την επιστήμη και την τεχνολογία.

Σκοπός είναι να διατηρηθούν και εμπλουτιστούν τα χαρακτηριστικά της φυλής του καραγκούνικου και να γίνει ένα θεσσαλικό πρόβατο.

Το εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με: Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Εργαστήριο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης Παραγωγικών Ζώων, Τμήμα Γεωπονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και στόχοι του προγράμματος είναι η βελτίωση παραγωγικότητας για μεγαλύτερη απόδοση σε γάλα και κρέας, η υψηλή προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα στις κλιματικές αλλαγές, η αντοχή σε ασθένειες, μέσω συστηματικού γενοτυπικού ελέγχου και η σταθεροποίηση γενετικών χαρακτηριστικών, με εξειδικευμένες διασταυρώσεις.