Μαριάς Νότης
Δε χρειάστηκε να περάσει ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκαλυφθούν τα σχέδια των δανειστών της πατρίδας μας. Στόχος τους ευθύς εξαρχής ήταν η υπερχρέωση της χώρας και η εν συνεχεία καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών μας μέσω του μηχανισμού ελεγχόμενης πτώχευσης που θα τεθεί σε ισχύ το 2013, εφόσον επικυρωθεί η σχετική αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας από τα είκοσι επτά μέλη της ΕΕ.
Έτσι, η γενική νεοφιλελεύθερη συνταγή της “Συναίνεσης της Ουάσινγκτον”, που επί δεκαετίες εφαρμόζει το ΔΝΤ ανά την υφήλιο, επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί σε μια χώρα της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα αποτελεί πλέον το πειραματόζωο του ΔΝΤ και των κρατών της Ευρωζώνης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την “κινεζοποίηση” των μισθών στην ΕΕ και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Με τη νεοαποικιακή Δανειακή Σύμβαση Ελλάδας-κρατών Ευρωζώνης η χώρα μας παραιτήθηκε από την ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάσχεση ακόμα και η Ακρόπολη, ενώ με τη σύμβαση του δεύτερου δανείου δήθεν διάσωσης της Ελλάδας οι δανειστές απαιτούν πλέον εμπράγματες ασφάλειες.
Και αφού με το μηχανισμό “διάσωσης” της Ελλάδας και το Μνημόνιο διασώθηκαν οι δανειστές της χώρας και χρεοκόπησε ο λαός μας, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του Εφαρμοστικού, με τα οποία δρομολογείται το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, και η λήψη αντιλαϊκών μέτρων, ύψους 28 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Παρά ταύτα, όμως, η πατρίδα μας με τις αποφάσεις των ηγετών της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου 2011 δεν μπόρεσε να αποφύγει τη “ρετσινιά” της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Καθώς το Μνημόνιο έχει αποτύχει πλήρως να περιορίσει τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, οι Γερμανοί μεθοδεύουν την πρόωρη ελεγχόμενη πτώχευση της χώρας μας, πριν δηλαδή από το 2013, προκειμένου να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της τρόικας.
Ποιος είναι
O Επαμεινώνδας (Νότης) Μαριάς είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιστημονικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος Master του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics), διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών και fellow του Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης του Μάαστριχτ και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Διετέλεσε ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Υπουργείο Εξωτερικών, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης, πρόεδρος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Κατάρτισης του Τορίνο.
Έχει εκδώσει τα βιβλία European Citizenship (1994), The European Ombudsman (1994), Για μια Ευρωπαϊκή Ένωση των Πολιτών και της Αλληλεγγύης (1997 & 2004), Η Διακυβερνητική Διάσκεψη και η Συνθήκη του Άμστερνταμ (1999, από κοινού με την Κατερίνα Πολυχρονάκη), Η Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Τουρκίας (2001, από κοινού με τον Πάνο Καζάκο κ.ά.) και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και Ελληνοτουρκική Προσέγγιση (2005).
Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα, στις χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ, όπως στα European Law Review, Legal Issues of European Integration, The Fletcher Forum of World Affairs, EipaScope, Νομικό Βήμα, Eυρωπαίων Πολιτεία, Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου, Δικαιώματα του Ανθρώπου, Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου, αλλά και στα Επίκαιρα, στην Ελευθεροτυπία, στην Αυγή, στην Ισοτιμία, στη Ναυτεμπορική, στην Athens News κ.λπ.
Γεννήθηκε το 1957 και συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα της Μεταπολίτευσης, ενώ την περίοδο 1976-78 ήταν μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της αυτοδιοίκησης και διετέλεσε μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φθιώτιδας, μέλος της ΓΣ της ΕΝΑΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης δυτικού τομέα Αθήνας.
Συμμετέχει ενεργά στο αντιμνημονιακό κίνημα και παρέστη ως δικηγόρος ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας κατά την εκδίκαση της αίτησης ακυρώσεως κατά του Μνημονίου, την οποία άσκησε ως αιτών από κοινού με άλλους πολίτες και φορείς.
Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Πολυχρονάκη και έχει δύο γιους, τον Φοίβο-Επαμεινώνδα και τον Γεώργιο-Ωρίωνα.