Σε προνομιακή θέση σχετικά με τα αποθέματα υπόγειου νερού βρίσκεται η Ήπειρος ωστόσο τα προβλήματα στην περιοχή δεν λείπουν. Τα εντονότερα απ’ αυτά και για διαφορετικές αιτίες εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και στην χερσόνησο της Πρέβεζας.
Ο προϊστάμενος του ΙΓΜΕ Ηπείρου Βαγγέλης Νικολάου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού κάνει μία αποτίμηση και παράλληλα εκτίμηση της κατάστασης.
Όπως σημειώνει η Ήπειρος βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε ότι αφορά στα αποθέματα υπόγειου νερού αλλά και στην καλή ποιοτική τους κατάσταση.
Τα επιφανειακά και υπόγεια νερά αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής όμως το γεγονός ότι το υδατικό μας διαμέρισμα είναι πλεονασματικό δεν πρέπει να καθησυχάζει γιατί τοπικά παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα είτε λόγω υπεραντλήσεων είτε λόγω ρύπανσης των υπογείων υδροφόρων.
Τα προβλήματα, σύμφωνα με όσα παραθέτει ο κ. Νικολάου, εστιάζονται κυρίως στην χερσόνησο Πρέβεζας (υφαλμύρινση υδροφόρων, νιτρορύπανση) και στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων όπου υφίσταται και η μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση κατά συνέπεια και η ζήτηση νερού.
Το τρέχον υδρολογικό έτος φαίνεται ελλειμματικό σε ότι αφορά στο ύψος βροχής και χιονιού συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο.
«Ο φετινός χειμώνας θύμιζε άνοιξη με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν τον ποιο ζεστό Ιανουάριο και τον ποιο ζεστό Φεβρουάριο όλων των εποχών της περιόδου που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία.
Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια δύσκολη θερινή περίοδο κατά την οποία θα παρουσιαστούν προβλήματα .
Η διαχείριση των νερών σήμερα είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε .Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει το υδρολογικό ισοζύγιο και έχει προκαλέσει μεγάλες μεταβολές των παραμέτρων του ισοζυγίου κυρίως της απορροής και της κατεισδυσης» τονίζει.