Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Μη Κερδοσκοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΚΑΠΑ) διοργανώνουν την Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 18.00 στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης “Δημήτρης Χατζής” του Πανεπιστημίου ανοικτή εκδήλωση με θέμα: “2012 – Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών: Μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Η συνεταιριστική απάντηση στην κρίση”.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους εξής:
-
Καθηγητής Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
-
Klaus Niederlander, Διευθυντής των Συνεταιρισμών Ευρώπης
-
Marc Noel, Υπεύθυνος Συνεταιριστικής Ανάπτυξης των Συνεταιρισμών Ευρώπης
-
Λουκάς Μπρέχας, Εκπρόσωπος του Δικτύου ΚΑΠΑ
-
Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό.
2012 – Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών από τον Ο.Η.Ε.
υπό το σύνθημα
«Οι Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις χτίζουν ένα καλύτερο κόσμο»
Το Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών από τον ΟΗΕ προωθεί την προσαρμογή των εθνικών συνεταιριστικών νομοθεσιών σύμφωνα με τις συνεταιριστικές αρχές και την Συνεταιριστική Εκπαίδευση για την δημιουργία συνεταιρισμών, ως τρόπο καταπολέμησης της κοινωνικοοικονομικής Κρίσης.
Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (I.L.O.) «Η Ανθεκτικότητα του Συνεταιριστικού Επιχειρηματικού Μοντέλου σε Περιόδους Κρίσης», οι συνεταιρισμοί κατά το παρελθόν, σε περιόδους κοινωνικοοικονομικής αστάθειας συνέβαλαν αποφασιστικά στην αναχαίτισή της, σε πολλά μέρη του κόσμου.
Εκπρόσωποι του Διεθνούς Συνεταιριστικού Κινήματος, ως πράξη αλληλεγγύης, στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους έρχονται προσκεκλημένοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να μιλήσουν για το Διεθνές Συνεταιριστικό Κίνημα και να συμβάλουν στην αναχαίτιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στον τόπο μας.
Πρώτος στόχος είναι η διάχυση της συνεταιριστικής εκπαίδευσης για την ίδρυση καταναλωτικού συνεταιρισμού και του ελέγχου του από τα μέλη του, αποτρέποντας τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης εις βάρος των μελών.
Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί των 26.000.000 μελών στην υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργούν ως κυματοθραύστες στην άνοδο των τιμών.
Αγοράζουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και άλλων οικιακών ειδών για όλα τα μέλη τους και έτσι επιτυγχάνουν χαμηλότερες τιμές αγοράς.
Διαθέτουν αυτά τα προϊόντα στο κόστος γιατί δεν έχουν ως σκοπό το κέρδος αλλά την κάλυψη των αναγκών των μελών τους.
Μήπως οι χαμηλότερες τιμές τροφίμων στην υπόλοιπη Ευρώπη οφείλονται στην ύπαρξη των καταναλωτικών συνεταιρισμών;
Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις παρέχουν πάνω από 100.000.000 θέσεις εργασίας, 20% περισσότερες από αυτές που προσφέρουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις.
Οι 300 μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις στον κόσμο κατά το 2009 παρά την ύφεση, παρουσίασαν αύξηση στην ανάπτυξη τους κατά 14%, αντιπροσωπεύοντας σε όλους τους τομείς της οικονομίας ένα κύκλο εργασιών 1,1 τρις δολαρίων ίσο με αυτό της 10ης οικονομίας στον κόσμο, της Ισπανίας. Τα νεότερα στοιχεία για το έτος 2011 αναφέρουν, παρά την ύφεση, αύξηση του κύκλου εργασιών στα 1,6 τρις δολάρια, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και τις κοινωνικές ανάγκες των μελών. Για το έτος 2011 ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 2 τρις δολάρια.