Λίγες μέρες πριν εκπνεύσει η δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Παμβώτιδας, οι συζητήσεις ανάβουν για τα καλά. Ενστάσεις, προτάσεις, παρατηρήσεις. Κάποιες απ΄αυτές με πολιτικά κριτήρια άλλα με ουσιαστικά και επιστημονικά, όπως αυτές που δημοσιοποιήθηκαν από την παράταξη του Μωυσή Ελισάφ. Ο Δήμος πέραν των θέσεων που δημοσιοποιήθηκαν από την Επιτροπή πρωτογενούς τομέα τελεί εν αναμονή. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα με βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.
Οι περισσότερες ενστάσεις μέχρι στιγμής εστιάζονται στην διατήρηση του αναχώματος, ειδικά στην περιοχή της Αμφιθέας, ενώ παρατηρήσεις γίνονται και για την περιοχή του Μάτσικα.
Επίσης εκφράζονται σοβαροί προβληματισμοί για την πρωτογενή παραγωγή και τις επιπτώσεις που μπορεί να φέρει μια σειρά διατάξεων που περιέχονται στο σχέδιο του Π.Δ.
Φορείς της περιοχής επισημαίνουν κυρίως αλλαγές που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν ώστε να επιτυγχάνεται η προστασία της Λίμνης και του οικοσυστήματός της ταυτόχρονα με τη συνέχιση της γεωργικής, πτηνοτροφικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας που έχει αναπτυχτεί στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δημιουργεί μία ουσιαστική συζήτηση για την λίμνη η οποία αφορά το παρόν και το μέλλον της Παμβώτιδας και θέτει επί τάπητος πολύ σοβαρά ζητήματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, χαρακτηρίζεται ως Φυσικό Πάρκο με το διακριτικό χαρακτηρισμό «Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Παμβώτιδας» η υδάτινη, χερσαία και ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας που καταλαμβάνει συνολική έκταση 336.634.241,98 τ.μ. εκτός των περιοχών:
α) των οριοθετημένων οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων
β) των οικισμών προϋφισταμένων του 1923
γ) των οικισμών με θεσμοθετημένα όρια των Δήμων Ιωαννιτών, Δωδώνης, Βορείων Τζουμέρκων και Ζίτσας
δ) κανονιστικών πράξεων καθορισμού χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης προ του 1989 [όπως εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.), Ρυμοτομικών Σχεδίων (Ρ.Σ.).
Με το σχέδιο καθορίζονται τέσσερις ζώνες προστασίας, με αρκετές όμως υποζώνες και προσδιορίζονται οι χρήσεις, οι δραστηριότητες, τα μέτρα, οι όροι και οι περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης.
Όλες οι αρμοδιότητες για την εφαρμογή θα ανήκουν στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης.