Το Πληκάτι τίμησε την Παναγιά του..

plikati_panagia_20201

Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Ηπείρου, και όχι μόνο, έφθασε και φέτος στο Πληκάτι για να προσευχηθεί στην Παναγιά του χωριού, την Παναγιά την  Πληκαδίτισσα.

Κι αν τα προηγούμενα χρόνια η λιτανεία γινόταν στα χιονισμένα μονοπάτια του χωριού φέτος έγινε κάτω από έναν λαμπρό ήλιο.

Ο καθένας στην περιοχή έχει ένα δικό του βίωμα σε σχέση με τη θαυματουργή εικόνα. Την αποκαλούν «πηγή ζωής». Κάθε χρόνο, αν και εν μέσω του χειμώνα, με κρύο, βροχή ή χιόνια, πιστοί στην παράδοση και την Παναγία, οι κάτοικοι της περιοχής λιτανεύουν την άγια εικόνα στα μονοπάτια του Γράμμου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που περνούν από γενιά σε γενιά, το 1770, τη σκοτεινή περίοδο της Τουρκοκρατίας, βοσκοί έβλεπαν τις νύχτες στο δάσος απέναντι από το χωριό ένα φως που έμοιαζε με καντήλι. Η περιέργεια τούς οδήγησε στην σπάνια εικονογραφημένη εικόνα της Παναγιάς.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • plikati panagia 20201

Όσον αφορά την εύρεση της θαυματουργής εικόνας στις πλαγιές του Γράμμου, ο ιερείς αναφέρουν πως είναι πιθανόν να τη μετέφεραν καλόγεροι στο δάσος, όταν ληστές επί Τουρκοκρατίας λεηλατούσαν τα μοναστήρια.

Στην πλατεία του χωριού, στο μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Αθανασίου, φιλοξενούνται τμήματα από το τέμπλο του παλαιού ναού της Παναγίας της Πληκαδίτισσας.

Το Πληκάτι, τόπος μαστόρων της πέτρας (οι ξακουστοί πληκαδίτες μαστόροι ταξίδευαν τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό), βρίσκεται στην ελληνοαλβανική μεθόριο, σε υψόμετρο 1.240.

 EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • plikati panagia 20202

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ