Η σύμπραξη έξι Δήμων και της ΜΟΔ για ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης στον Αμβρακικό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα. Η κατάληξή του ωστόσο είναι άγνωστη, καθώς πολλά και κρίσιμα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί.
Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ. Στην Ήπειρο η πρώτη ΟΧΕ που υλοποιήθηκε είναι αυτή της Πολιτιστικής Διαδρομής, της δικτύωσης δηλαδή και των έργων αναστήλωσης σε πέντε αρχαιολογικούς χώρους.
Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο από την Περιφέρεια Ηπείρου έχουν ανακοινωθεί ΟΧΕ για την περιοχή του Σουλίου, για τους Ιαματικούς πόρους, για τα Τζουμέρκα και η συνέχιση της Πολιτιστικής Διαδρομής.
Πάγια τακτική είναι κάθε Περιφέρεια να υλοποιεί ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα λόγω του αυξημένου προυπολογισμού που απαιτείται.
Στην περίπτωση του Αμβρακικού το σχέδιο είναι φιλόδοξο αλλά βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.
Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η εκπόνηση μελετών από την ΜΟΔ οι οποίες θα απαιτήσουν ένα σημαντικό χρόνο ενώ την ίδια ώρα το ΕΣΠΑ θα τρέχει.
Ο Δήμος Αρταίων υπολογίζει, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ότι μέσω της ΟΧΕ θα δρομολογηθούν έργα 120 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό η κάλυψη του οποίου καθιστά επιβεβλημένη την συμμετοχή των Τομεακών Προγραμμάτων, αυτών δηλαδή που διαχειρίζονται τα Υπουργεία.
«Στην ανησυχία αν τελικά θα φτάσουμε σε έργα, θέλω να πω ότι αν γίνουν οι μελέτες δεν υπάρχει καμία τέτοια ανησυχία. Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι να βρούμε πόρους. Ευτυχώς, πόρους έχουμε εξασφαλίσει πάρα πολλούς, είμαι περήφανος στην διάρκεια της θητείας μου πέτυχα να πάρουμε το μεγαλύτερο ποσό για το νέο ΕΣΠΑ που έχει πάρει η Ελλάδα ποτέ.
Με δική μου απόφαση και φυσικά με κατεύθυνση του κυρίου πρωθυπουργού, δώσαμε στις Περιφέρειες 30% μεγαλύτερους πόρους και ένα κομμάτι πηγαίνει και στις ΟΧΕ από αυτό το 30%. ‘Αρα, πόροι υπάρχουν, από το ΕΣΠΑ, το Αγροτικό Ταμείο φυσικά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Συνολικά έχουμε πολλούς διαθέσιμους πόρους. Τι μας λείπουν; Μας λείπουν ολοκληρωμένες μελέτες που θα μας επιτρέψουν να απορροφήσουμε αυτούς τους πόρους. Γιατί αν δεν έχεις μελέτες, δεν μπορείς να ξοδέψεις λεφτά, είναι τόσο απλό» ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.
Ο πρώτος κρίσιμος παράγοντας λοιπόν για την τύχη του εγχειρήματος αυτού είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης των μελετών..
Ο δεύτερος είναι η δέσμευση πόρων..
Και ο τρίτος οι εκλογές, βουλευτικές και αυτοδιοικητικές, οι οποίες συχνά ανατρέπουν προγραμματισμούς και άλλοτε μετά το πέρας αφήνουν στο περιθώριο μεγαλόπνοα σχέδια..