Το Τελωνείο στους Δρυμάδες, η πανδημία, η μειονότητα και οι εκλογές..

Δεν είναι μυστικό ότι ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων της Αλβανίας ψηφίζει στην Ελλάδα. Στις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι ψήφοι της μειονότητας υπήρξαν και παραμένουν περιζήτητες.

Έτσι θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν και οι δηλώσεις για τον Ελληνισμό της Αλβανίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενίσχυση των όμορων περιοχών, όταν αυτές γίνονται σε χρόνους προ των εκλογών..

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και η ξαφνική ανακοίνωση επαναλειτουργίας του Τελωνείου στους Δρυμάδες. Που αν η Κυβέρνηση έχει λάβει μία τέτοια απόφαση και έχει δημιουργήσει και το κατάλληλο πλαίσιο, όφειλε να είχε κάνει η ίδια, δια των αρμοδίων Υπουργών, την ανακοίνωση συνοδεύοντάς την με τις απαραίτητες λεπτομέρειες. Τέτοιες… λεπτομέρειες αποτελούν ο τρόπος λειτουργίας και ο χρόνος λειτουργίας!

Αντ’ αυτού η ανακοίνωση έγινε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου στο Αντάμωμα των Πωγωνησίων όπου η παρουσία των Βορειοηπειρωτών ήταν μεγάλη.

Για τους έχοντες καλή μνήμη, η ανακοίνωση δεν έγινε τυχαία. Μεγάλη μερίδα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, είτε ψηφίζει στην Ελλάδα –κατά βάση στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας- παραμένει βαθιά ενοχλημένη από τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη στα χρόνια της πανδημίας.

Ήταν Φεβρουάριος του 2021, όταν ο Νομός Ιωαννίνων είχε μπει στο «κόκκινο» που συνοδευόταν τότε από αυστηρά απαγορευτικά μέτρα.

Ο Περιφερειάρχης με μία γραπτή και μακροσκελή ανακοίνωση είχε αποδώσει την ευθύνη στις αθρόες διακομιδές που γινόταν από την Αλβανία αφήνοντας μάλιστα και αιχμές καθώς αυτές αποφασιζόταν από το Υπουργείο Εξωτερικών

Σύλλογοι και οργανώσεις της Ελληνικής Μειονότητας τόσο στην Αλβανία  όσο και στην Ελλάδα είχαν αντιδράσει με κοινή ανακοίνωση με την οποία εξέφραζαν την βαθιά τους πικρία για τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη.

«Κι ενώ περιμέναμε την αντίδραση της Ελληνικής Πολιτείας και των ελληνικών κομμάτων σχετικά με το γεγονός αυτό, έρχεται η δήλωση του συμπατριώτη μας Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκου Καχριμάνη που ούτε λίγο ούτε πολύ εξισώνει τους Βορειοηπειρώτες με τους Αλβανούς.

Σε δήλωσή του σχετικά με τον κορωναϊό αφήνει να εννοηθεί πως τα κρούσματα στα Γιάννενα αυξάνονται από «περιστατικά που έρχονται από την Αλβανία με έγκριση του Ελληνικού ΥΠΕΞ», δημιουργώντας έτσι αρνητικές εντυπώσεις στην ελληνική κοινή γνώμη την ώρα που ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον, πως τα περιστατικά στα οποία αναφέρεται αφορούν ηλικιωμένους Βορειοηπειρώτες που «φυλάττουν Θερμοπύλες» στα ερημωμένα χωριά του βόρειου τμήματος της Ηπείρου και ανέρχονται σε 13 άτομα, όλοι τους Έλληνες πολίτες.

Είναι οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι που στις εκλογές ζητούσε την ψήφο τους. Είναι οι ίδιοι για τους οποίους έβγαζε πύρινους λόγους σε ημερίδες για το Βορειοηπειρωτικό» ανέφεραν στην ανακοίνωση τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο χρόνος μπορεί να περνά αλλά πολλά δεν μπορούν να ξεχαστούν. Οι εντυπώσεις από τις δηλώσεις εκείνες έχουν μείνει και σε κάθε περίπτωση δεν αρκεί η ανακοίνωση ενός Τελωνείου για να τις διασκεδάσει.

Η μειονότητα, η παρουσία και η επιβίωσή της στην Αλβανία δεν μπορεί να αποτελεί προεκλογική σημαία για κανέναν στην Ελλάδα.

Η μειονότητα, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και το μέλλον είναι, είναι εθνικό ζήτημα και ως εθνικό πρέπει να αντιμετωπίζεται από το κεντρικό κράτος.

Η περίθαλψη της μειονότητας, όπως χρειάστηκε το 2021 και η λειτουργία ενός νέου Τελωνείου στα σύνορα που θα ενώνει χωριά του Πωγωνίου ωσότου η Αλβανία ενταχθεί στην Ευρωπαική Ένωση, είναι επίσης εθνικά ζητήματα και δεν μπορούν να μετατρέπονται σε σημαίες ευκαιρίες και σε χρόνους προεκλογικούς.