Χωριά που ερημώνουν, σχολεία που λιγοστεύουν.. Μακριά από τα αστικά κέντρα, στα χωριά της Ηπείρου, οι εικόνες στις λιγοστές σχολικές αυλές που παραμένουν ανοιχτές, αποτυπώνουν την σκληρή πραγματικότητα.
Αυτή της ερήμωσης και της εγκατάλειψης της υπαίθρου.. Ακόμη και στις πιο προβεβλημένες και τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές όπως είναι το Ζαγόρι.
Το Ζαγόρι της Unesco, της παγκόσμιας προβολής, της αρχιτεκτονικής και του πολιτισμού.
Πίσω από τα λαμπερά πρωτοσέλιδα, την τουριστική έκρηξη σε τριήμερα και Σαββατοκύριακα, βρίσκεται η καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι των χωριών..
Κάτοικοι που χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν και με τη δύση του καλοκαιριού γίνονται ακόμη λιγότεροι καθώς παίρνουν τον δρόμο προς τα αστικά κέντρα.
Στο Ζαγόρι των 46 χωριών δεν λειτουργεί Γυμνάσιο, δεν λειτουργεί Λύκειο!
Το κουδούνι χτύπησε μόλις σε δύο χωριά!
Στους Μηλιωτάδες και το Πάπιγκο..
Στα χωριά αυτά λειτουργούν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά με τον αριθμό των μικρών μαθητών να μην ξεπερνά τους δεκαπέντε!
Στο Νηπιαγωγείο της Βωβούσας έχει γραφεί ένας μόλις μαθητής! Την πρώτη μέρα δεν βρέθηκε στο σχολείο και η λειτουργία του είναι αμφίβολη παρότι έχει τοποθετηθεί εκπαιδευτικός!
Στο Δημοτικό Σχολείο των Μηλιωτάδων βρέθηκε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι για τον καθιερωμένο αγιασμό. Στο Πάπιγκο παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Χάρης Λαδιάς και δημοτικοί σύμβουλοι.
Ευχήθηκαν στους μαθητές καλή σχολική χρονιά και τόνισαν ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας ώστε αυτή να κυλήσει χωρίς προβλήματα.
Τα χωριά που διαθέτουν ακόμη σχολεία αισθάνονται τυχερά.. Τα χωριά με σχολικές αυλές που γεμίζουν από φωνές και γέλια, γίνονται όλο και λιγότερα στην Ήπειρο..
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς αναδεικνύει την πραγματικότητα της υπαίθρου.. Κάθε χρόνο και χειρότερα..