Τοπικό Πολεοδομικό.. Οι εναλλακτικές προτάσεις για το Ζαγόρι

tsepelovo

Παρουσιάστηκαν στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στους Ασπραγγέλους, τα εναλλακτικά σενάρια χωρικής ανάπτυξης της μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) Δήμου Ζαγορίου (ΔΕ Πάπιγκου, Τύμφης, Βοβούσης, Κεντρικού Ζαγορίου, Ανατολικού Ζαγορίου), στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Στην παρουσίαση συμμετείχαν, εκ μέρους της Αναδόχου Ένωσης Οικονομικών Φορέων, οι Γιαννακού Αθηνά και Έππας Δημοσθένης (στελέχη της εταιρείας ΓΕΩΧΩΡΟΣ  Α.Ε.), ο Τσακίρης Στυλιανός, η Μωυσιάδου Θεοδούλη και ο Μουτσιάκης Ευθύμιος. Επίσης, συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης, Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης Καλογιάννη Ευτυχία (εκπρόσωπος του ΤΕΕ) και Κουσουρή Δήμητρα (εκπρόσωπος του Δήμου Ζαγορίου) και εξ αποστάσεως η Ρούμπα Ελένη (εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ). Εκ μέρους του Δήμου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γεώργιος Σουκουβέλος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Παναγιώτης Ρούσκας, Ανδρέας Γκρουίδης, και Χάρης Λαδιάς, ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Ελευθέριος Ζαρκάδας καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων. Την παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου κ. Ιωάννης Τσίγκρος συνοδευόμενος από τη γραμματέα κ. Δέσποινα Σιαμπίρη και Δημότες του Δήμου Ζαγορίου.

Κατά την παρουσίαση, αρχικά αναφέρθηκαν βασικά στοιχεία της διάγνωσης, όπως η αναπτυξιακή φυσιογνωμία και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, η χωροταξική διάρθρωση και τάσεις, η οικιστική ανάπτυξη και διάρθρωση και η ανάλυση SWOT. Στη συνέχεια διατυπώθηκαν ο γενικός στόχος του ΤΠΣ και οι ειδικότεροι στόχοι του χωρικού και αναπτυξιακού προτύπου και παρουσιάστηκαν τρία σενάρια: το μηδενικό σενάριο (σενάριο μη παρέμβασης) και δύο σενάρια χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης (Σενάριο Ι και Σενάριο ΙΙ). Ειδικότερα, το Σενάριο Ι επικεντρώνεται κυρίως στον τομέα του τουρισμού και την ενίσχυση των τάσεων της τουριστικής ανάπτυξης στους οικισμούς που εμφανίζουν μεγαλύτερη δυναμική στον κλάδο αυτό, ενώ το Σενάριο ΙΙ επικεντρώνεται σε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση χωρικής ανάπτυξης και οργάνωσης στο σύνολο της έκτασης του Δήμου, με έμφαση στην αναζήτηση μιας περισσότερο ποικιλόμορφης τοπικής ανάπτυξης.

Κατά την παρουσίαση υπογραμμίστηκε η σημασία της συμμετοχής πολιτών στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα του ΥΠΕΝ, (https://polsxedia.ypen.gov.gr/tps_details/%CE%922_48), όπου δίνεται η δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ