Τουριστικές εισπράξεις: Στα 21,7 δισ. το 2024

Στα 21,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι τουριστικές εισπράξεις το 2024 σημειώνοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με τα 20,6 δισ. ευρώ του 2023. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την ΤτΕ τα στοιχεία συμβαδίζουν με την εκτίμηση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ΙΝΣΕΤΕ για έσοδα 21,75 δισ. ευρώ το 2024. Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα των εισπράξεων του Δεκεμβρίου, 435 εκατ. για πρώτη φορά, από τα 326 εκατ .του 2023.

Η φετινή άνοδος του Δεκεμβρίου αποδίδεται στην άνοδο των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας και κυρίως της Αθήνας η οποία διανύει το τελευταίο διάστημα μεγάλη τουριστική αύξηση εσόδων.

Ο τουρισμός παραμένει βασικός τροφοδότης για την ελληνική οικονομία, καθώς σε σχέση με το 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 9,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 5,4%, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να διαμορφώνονται στα 21,7 δισ. ευρώ από 20,5 δισ. που ήταν το 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ, το σύνολο των ξένων άμεσων επενδύσεων που προσέλκυσε η χώρα το 2024 έφθασε τα 6 δισ. ενώ οι ξένοι επενδυτές τοποθέτησαν 2 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε μετοχές ελληνικών εταιρειών.

Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, καθώς καταγράφηκε μείωση των εξαγωγών με ταυτόχρονη αύξηση των εισαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,8% ( 2,4% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5% (2,8% σε σταθερές τιμές). Ωστόσο, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν άνοδο κατά 1,0% και οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,9% ( 1,2% και 4,0% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 3,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού και, δευτερευόντως, στην αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων σε μετοχές επιχειρήσεων μη κατοίκων. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 10,0 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια και δευτερευόντως την αύξηση κατά 2,0 δισ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ελληνικές μετοχές.

Ωστόσο, παρά την καλή εικόνα του τουρισμού, επιδείνωση εμφάνισε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας το 2024 καθώς το έλλειμμα του αυξήθηκε στα 15,1 δισ. ευρώ από το 13,9 δισ. ευρώ το 2023. Η αύξηση του ελλείμματος κατά περίπου 7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αποδίδεται στην επιδείνωση κυρίως του ισοζυγίου αγαθών και, δευτερευόντως, του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε έως έναν βαθμό από τη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων.