Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα “περιπέτεια” αναδεικνύονται για μια ακόμη χρονιά οι διακοπές που πραγματοποιούν οι Τσέχοι επιστήμονες στην περιοχή της Πρέβεζας και συγκεκριμένα στους Αγίους Αποστόλους.
Οι πρώτοι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οπάβα ήρθαν στους Αγίους Αποστόλους πριν 20 περίπου χρόνια και από τότε μετρούν τις μέρες για να επιστρέψουν κάθε καλοκαίρι εκεί.
Οι Τσέχοι επιστήμονες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το φυσικό περιβάλλον της χερσονήσου αφού είναι εκείνοι που ανακάλυψαν ίχνη από παλαιολιθικό οικισμό, το κομμάτι από τον χαυλιόδοντα μαμούθ και άλλα ευρήματα τα οποία φιλοξενούνται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Νεοχωρίου
Η κατάρτιση που έχουν αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνουν για το περιβάλλον τους ανταμείβουν με μοναδικά ευρήματα όπως είναι η καταγραφή φυτών ορχιδέας αλλά και ο εντοπισμός του μοναδικού στην Ελλάδα εντόμου που ζει στους Αγίους Αποστόλους και έχει ονομαστεί “κηροκέφαλη η Πρεβεζάνα.”
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών τους, τα οποία όμως θα ανακοινώσουν σε λίγες μέρες , είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν ένα σπάνιο έντομο το οποίο μέχρι σήμερα γνώριζαν ότι ζούσε μόνο σε περιοχές της Μικράς Ασίας.
Αυτή την στιγμή στην Πρέβεζα βρίσκονται 45 μαθητές και 12 δάσκαλοι οι οποίοι διαδέχτηκαν τους 25 φοιτητές και τους 14 καθηγητές που κατασκήνωσαν πριν λίγες μέρες στο ίδιο σημείο των Αγίων Αποστόλων.
Ολοι τους δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής και πραγματοποιούν επισκέψεις στα μουσεία αλλά και τα μνημεία της .
Στο πλαίσιο των επισκέψεων αυτών ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ναυμαχίας του Ακτίου από τον Παναγιώτη Μερκούρη, τον υπεύθυνο του προγράμματος φιλοξενίας των Τσέχων, και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός.
Αύριο (Τεταρτη)και ώρα 10 το πρωί οι Τσέχοι θα επισκεφθούν τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαίλη τον οποιο θα ενημερώσουν για τα αποτελέσματα των ερευνών τους στην περιοχή ενώ θα του μεταφέρουν και την αλληλεγγύη του λαού τους στις δύσκολες στιγμές που περνά σήμερα η Ελλάδα. .