Στο κέντρο της οροσειράς της Πίνδου βρίσκεται το όρος Τύμφη, που είναι επίσης γνωστό με το όνομα Γκαμήλα, πρόκειται όμως ουσιαστικά για την ονομασία της ψηλότερης κορυφής της, που ορθώνεται στα 2.497 μέτρα. Μορφολογικά πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα ελληνικά βουνά και σε όποιον έχει αντικρίσει τους πέτρινους πύργους μιας άλλης κορυφής, της Αστράκας, να υψώνονται πάνω από το Μικρό Πάπιγκο, σίγουρα η επιβλητική εικόνα με την τραχιά ομορφιά έχει μείνει αξέχαστη.
Όσον αφορά τη βλάστησή της, οι πλαγιές της Τύμφης είναι κατάφυτες. Σε χαμηλότερα υψόμετρα φύονται πουρνάρια, βελανιδιές και φυλλοβόλα, ενώ στα ψηλότερα υψόμετρα συναντάμε μαυρόπευκα, έλατα, ρόμπολα και οξιές. Τα λιβάδια που κυριαρχούν στην αλπική ζώνη γεμίζουν την άνοιξη και το καλοκαίρι από αγριολούλουδα. Τον τόνο δίνουν οι βιόλες, οι καμπανούλες και οι κρόκοι, ενώ ενδημικά είδη της περιοχής είναι τα Saxifraga biflora epirotica, Galium sacrorum κ.ά. Στην Τύμφη απαντούν επίσης και αρκετά φαρμακευτικά φυτά και βότανα.
Η ορνιθοπανίδα είναι ιδιαίτερα πλούσια, με πολλά είδη αρπακτικών πουλιών, ενώ εδώ διαβιούν και πολλά σπάνια θηλαστικά (αρκούδες, αγριόγιδα κ.ά), τρωκτικά και ερπετά (αλπικοί τρίτωνες κ.ά.).
Το αδρό ανάγλυφο του ορεινού όγκου της Τύμφης, με τις πέτρινες ορθοπλαγιές συμπληρώνουν δύο ειδυλλιακές αλπικές λίμνες, η Λάκα Τσουμάνη και η Δρακόλιμνη, που βρίσκονται στη σκιά της Αστράκας, καθώς και μια σειρά από βάραθρα, όπως το Χάσμα του Έπους, η Τρύπα της Νύφης και η Προβατίνα. Το τελευταίο, μάλιστα, με βάθος 405 μέτρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κατακόρυφα βάραθρα του κόσμου. Τέλος, να σημειώσουμε ότι η Τύμφη ανήκει στην περιφερειακή ζώνη του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, πυρήνας του οποίου είναι το κοντινό φαράγγι του Βίκου.
Η περιοχή της Τύμφης προσφέρεται για πεζοπορικές εξερευνήσεις, ορειβασία και αναρρίχηση. Σε υψόμετρο 1.930 μ. στην τοποθεσία Διάσελο Αστράκας υπάρχει το ορειβατικό καταφύγιο «Δ. Γεωργούλης», δυναμικότητας 53 κλινών (πληροφορίες στο τηλέφωνο 6973 223100)