Η δυνατότητα αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων στο Τετραχώρι του Σουλίου δρομολογείται με διάταξη νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 18 Φεβρουαρίου. Με αυτήν προβλέπεται η σύσταση δικαιώματος επιφανείας, δηλαδή η κυριότητα από νομικό ή φυσικό πρόσωπο της επιφάνειας ενός κτίσματος το οποίο βρίσκεται ή κατασκευάζεται σε γη η οποία ανήκει στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με το Άρθρο 91 του νομοσχεδίου, η σύσταση δικαιώματος επιφανείας, σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 3986/2011 (Α’152), επιτρέπεται στα δημόσια ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή «Τετραχωρίου Σουλίου», όπως αυτή οριοθετείται σε σχέδιο της «Μελέτης Συνολικής Ανάδειξης Τετραχωρίου Σουλίου και Κάστρου Κιάφας» που συνοδεύει την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού το 2008 με θέμα «Κήρυξη Αρχαιολογικού Χώρου Σουλίου». Στη διάταξη ορίζεται ότι για τη σύσταση του δικαιώματος επιφάνειας σε ακίνητα που βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων ή έχουν χαρακτηρισθεί ως μνημεία, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης προβλέπεται η σύσταση του δικαιώματος επιφανείας να γίνεται χωρίς υποχρέωση καταβολής ανταλλάγματος και τιμήματος προς το ελληνικό Δημόσιο.
«Η διάταξη αυτή, που έγινε ύστερα από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για να λυθεί το περίπλοκο ιδιοκτησιακό ζήτημα του Σουλίου. Προέχει ωστόσο να προχωρήσει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Σουλίου και πιο συγκεκριμένα να αποφασιστεί ποιες θα είναι οι χρήσεις γης, τόσο για την οικιστική ανάπτυξη όσο και για παραγωγικές δραστηριότητες όπως η κτηνοτροφία και ο Τουρισμός, αλλά και ποιες κοινόχρηστες υποδομές χρειάζεται να δημιουργηθούν. Ως προς αυτό αναμένεται η πρόταση του δήμου.», δήλωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας.