ΒΙ.ΠΑ δίπλα στο ποτάμι κι επέκταση στον…κάμπο

DHMOS_ZHROYΠλήθος ενστάσεων και διαμαρτυριών προκαλεί η Β1 φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Φιλιππιάδας, η παρουσίαση της οποίας έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από απλούς δημότες αναδείχτηκε η αδικία που επιφέρει η μείωση του συντελεστή δόμησης για τα εναπομείναντα οικόπεδα. Δίπλα στα μεγαθήρια των πέντε και των εφτά ορόφων που χτίστηκαν κατά συρροή και από παρερμηνεία του σχετικού κώδικα, οι έχοντες μικρά οικόπεδα είναι καταδικασμένοι, εάν χτίσουν, να μείνουν στους δυο και τρεις ορόφους χωρίς ήλιο και αέρα.

Η άλλη παράμετρος που θίχτηκε επίσης από απλούς πολίτες πρώτα και εν συνεχεία από μηχανικούς και πολιτικούς παράγοντες είναι ότι στην Παλαιά Φιλιππιάδα και στο Ελευθεροχώρι στα οποία δεν επεκτείνεται το Γ.Π.Σ θα συνεχιστεί η βιομηχανία εκδόσεως βεβαιώσεων δημάρχου για το χτίσιμο οικοδομών, πατώντας στο νόμο περί υφιστάμενων προ του 1923 οικισμών.

Οι μηχανικοί της πόλης επέμειναν πως για να αποτραπούν οι αδικίες δεν χρειάζεται μείωση του συντελεστή δόμησης και φάνηκε να διαφωνούν με την επέκταση προς τον κάμπο κι όχι προς το βουνό. Στον κάμπο ο υδροφόρος ορίζοντας βρίσκεται στο ένα μέτρο με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη θεμελίωση κτηρίων. Ο κ. Ζυγούρης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και μηχανικός παράλληλα επεσήμανε πως δεν έχουν αποτυπωθεί καθόλου τα όρια των οικισμών Παλαιάς και Ελευθεροχωρίου με αποτέλεσμα και αυτή ακόμα η συνέχιση οικοδόμησης βάσει βεβαιώσεων δημάρχου να πάσχει νομιμότητας. Πρόσθεσε ακόμη πως στην μελέτη δεν αποτυπώνονται πλήρως τα δεδομένα του δασικού κτηματολογίου που βαίνει προς το τέλος του, ενώ ζήτημα τέθηκε και για τη χωροθέτηση ΒΙ.ΠΑ δίπλα στο ποτάμι ακριβώς στην περιοχή της γέφυρας Καλογήρου. Η δικαιολογία των μελετητών επ’ αυτού είναι πως εκεί υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα. Το παράλογο μάλιστα είναι ότι προβλέπεται ζώνη ήπιας τουριστικής αξιοποίησης εκατέρωθεν του Λούρου από τις πηγές του ποταμού έως το χωροθετούμενο ΒΙΟ.ΠΑ κι εκεί ξαφνικά θα σταματάει, θα παρεμβάλλονται οι βιοτεχνικές μονάδες και θα αρχίζει η ζώνη προστασίας του Αμβρακικού. Δηλαδή στην κεφαλή του εθνικού πάρκου οι μελετητές βάζουν ένα βιοτεχνικό πάρκο και διακόπτουν απότομα τη ζώνη ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Καμία επίσης πρόταση δεν κάνουν για την έκταση των 17 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου που είναι περιοχή φιλέτο δίπλα στο ποτάμι και η οποία περνάει στο δήμο και τυπικά εντός ολίγου καιρού μετά το κλείσιμο του στρατοπέδου.

Οι μελετητές του ΓΠΣ απάντησαν πως η μείωση του συντελεστή δόμησης προτείνεται για να εναρμονιστεί με τους συντελεστές των γύρω πόλεων που ανέκαθεν ήταν πολύ χαμηλότεροι και για να γίνει η επέκταση όχι καθ’ ύψος αλλά κατά πλάτος. Για το Ελευθεροχώρι και την Παλιά Φιλιππιάδα προτείνουν να γίνει πρώτα πολεοδόμηση των οικισμών, ενώ για το δασικό κτηματολόγιο είπαν πως ελήφθη υπόψη και πως θα γίνουν διορθώσεις αν χρειαστεί.

Πέραν των σοβαρών ενστάσεων υπήρξαν και φωνές που επεσήμαναν πως «ακόμη κι ένα κακό ΓΠΣ είναι καλύτερο από το να μην υπάρχει καθόλου». Ο «κίνδυνος» που υπάρχει από ‘δω και πέρα, παρά τις ενστάσεις και τις όποιες διορθώσεις γίνουν, είναι η χρηματοδότηση του έργου. Το επεσήμανε ο μηχανικός Βησσάρης Γιωρσπύρος μέλος της επιτροπής διαβούλευσης και της κίνησης πολιτών. «Χρειάζονται 18 εκ. ευρώ, όσος είναι ολόκληρος ο ετήσιος προϋπολογισμός του δήμου. Τα λεφτά είναι πολλά και δεν υπάρχουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ