Προ ημερών ένα κορίτσι απευθύνθηκε στο Γραφείο Προστασίας Ανηλίκων στην Ασφάλεια Ιωαννίνων για να καταθέσει ότι από την αρχή της σχολικής χρονιάς ζούσε τον εκφοβισμό από άλλον μαθητή του ίδιου σχολείου..
Άλλο κορίτσι κατέθεσε για τον εκφοβισμό που βίωνε από παρέα κοριτσιών με αποτέλεσμα να μην θέλει πλέον να παρακολουθεί τα μαθήματα..
Παιδάκια εννέα και δέκα χρονών «έπαιξαν» ξύλο σε Δημοτικό Σχολείο των Ιωαννίνων…
Αυτές ήταν ορισμένες από τις περιπτώσεις του τελευταίου διαστήματος που επέλεξε η Αστυνόμος Β’ και επικεφαλής του Γραφείου Προστασίας Ανηλίκων Χριστίνα Ρίζου να παρουσιάσει κατά την ομιλία που έκανε στην ημερίδα που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.
Τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με τα στατικά στοιχεία που παρουσίασε η κ. Ρίζου, τα ανήλικα θύματα στην περιοχή ήταν μηδενικά ενώ υπήρξαν έξι ανήλικοι δράστες για τα αδικήματα των κλοπών και της οπαδικής βίας.
Τον Απρίλιο του 2024, ένα χρόνο μετά δηλαδή έχουμε πέντε ανήλικα θύματα σε περιστατικά βίας και 12 ανήλικους δράστες για τα αδικήματα των σωματικών βλαβών αλλά και της επίθεσης εναντίον αστυνομικών.
«Η βία των ανηλίκων δεν είναι ζήτημα αστυνομικής φύσεως. Είναι θέμα της πολιτείας, της οικογένειας, του σχολείου και θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι», ανέφερε στην ομιλία της.
Το νομικό «οπλοστάσιο» υπάρχει
Το νομικό οπλοστάσιο για την πρόληψη της παραβατικότητας ανηλίκων υπάρχει.. Όμως στην πράξη τα πάντα χωλαίνουν!
Αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές επισημάνσεις που έκανε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωαννίνων Σπυριδούλα Σταυράτη η οποία εκτελεί και καθήκοντα εισαγγελέα ανηλίκων.
Μεταξύ των άλλων έχει προβλεφθεί η δημιουργία σε κάθε δήμο Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων οι οποίες μπορούν να επιληφθούν αυτεπάγγελτα, κατόπιν καταγγελίας και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
Στην πράξη όμως οι ομάδες αυτές δεν συγκροτήθηκαν ποτέ. Ούτε καν στον μεγάλο δήμο Ιωαννιτών.
Σε τοπικό επίπεδο το βάρος για την παιδική προστασία σηκώνει το Κοινοτικό κέντρο ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων που λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ωστόσο είναι στελεχωμένο με μόλις τέσσερις παιδοψυχιάτρους οι οποίοι καλύπτουν την Ήπειρο και την Κέρκυρα.
«Όσοι ασχολούνται με την παιδική προστασία ξεπερνούν τα όρια τους.. Αν αυτό δε συμβεί δεν θα υπήρχε παιδική προστασία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σταυράτη.
Η παραβατική συμπεριφορά που αναπτύσσουν οι ανήλικοι αφορά κυρίως σε χρήση ναρκωτικών, κλοπές, σχολική βία, παραβάσεις του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολλά περιστατικά παιδικής πορνογραφίας, κάτι που διαφαινόταν από χρόνια όμως δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα.
«Τον τελευταίο χρόνο έχουμε να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις παιδιών Δημοτικού τα οποία «παίζουν» ξύλο στο σχολείο και όχι μόνο» ανέφερε η Εισαγγελέας η οποία υπογράμμισε την ανάγκη συμβουλευτικής για τους γονείς, τουλάχιστον για όσους δείχνουν ενδιαφέρον γιατί υπάρχει και μία κατηγορία αδιάφορων αλλά και μία ακόμη που «τραμπουκίζει» είτε τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο, είτε τις αρχές.
Μάλιστα ανέφερε ότι η παρουσία ομάδων αστυνομικών σε χώρους όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι στην περιοχή μας προκάλεσε διαμαρτυρίες από τους γονείς και ας μην έχουν οι ίδιοι εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Στην ίδια ημερίδα μίλησαν η Επιμελήτρια Ανηλίκων Θεοδώρα Χορέβα αλλά και ο Διευθυντής στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Νικόλαος Τζιάκης.