Το Epiruspost δίνει βήμα στους υποψηφίους δημάρχους Ιωαννίνων εν όψει των εκλογών της 26ης Μαΐου. Τον κύκλο των συνεντεύξεων ανοίγει ο Άρης Μπαρτζώκας, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα». Η παράταξη ιδρύθηκε το 2014 και διακρίθηκε για την συνέπειά της στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αυτή την φορά είναι παρούσα, καθώς θεωρεί ότι η ανάγκη του Δήμου για μία ακομμάτιστη διοίκηση είναι επιτακτική. Ο στόχος της παράταξής του όπως σημειώνει είναι να βρεθεί στον δεύτερο γύρο. Εκτιμά ότι για την διοίκηση του δήμου θα κληθούν να συνεργαστούν τρεις ή και τέσσερις παρατάξεις και σημειώνει ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε μετέχουν όλες.
Για τα «Γιάννενα Τώρα» κεντρικό θέμα και μείζον ζήτημα αποτελεί η λίμνη. Ο Άρης Μπαρτζώκας μιλά επίσης για την εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου, τον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου αλλά και τον ρόλο των κομμάτων στο «αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
- Δώσατε το παρόν, ως Παράταξη, το 2014 μέσα σε ένα διαφορετικό σκηνικό. Τι έχετε κρατήσει από κείνη την προεκλογική περίοδο;
To 2014 κάναμε την έκπληξη. Μια πρωτοεμφανιζόμενη Παράταξη, χωρίς κομματικές «ομπρέλες» και χωρίς επιχειρηματικές δεσμεύσεις και διασυνδέσεις με «πολιτικά τζάκια», καταφέραμε να πάρουμε διψήφιο ποσοστό μέσα στην πόλη. Αυτό έχω κρατήσει και αυτό εξακολουθώ να κρατώ και τώρα διότι και σήμερα η ανάγκη του Δήμου για μια ακομμάτιστη και αδέσμευτη διοίκηση είναι επιτακτική.
- Πέντε σχεδόν χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατά κοινή ομολογία υπήρξατε η πιο συνεπής φωνή. Πως θα σχολιάζατε την πορεία αυτή;
To Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ένα «μεγάλο σχολείο». Τον πρώτο χρόνο είχαμε κάποιες δυσκολίες δεδομένου ότι μερικά πράγματα ήταν πρωτόγνωρα για μας. Στη συνέχεια όμως, θεωρώ ότι η συμβολή μας στη λειτουργία του αλλά και τη λήψη των αποφάσεων ήταν καταλυτική. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί αλλά αυτό που κάναμε, το κάναμε με επαγγελματική ευσυνειδησία. Μόνο έτσι μπορεί να προσδοκά κανείς ουσιαστικά αποτελέσματα. Δεν νοείται να είναι κανείς Δημοτικός Σύμβουλος και να έχει συνεχείς απουσίες από τις συνεδριάσεις ή να μην έχει ανοίξει το στόμα του να μιλήσει ποτέ επί πέντε χρόνια. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρέπει να είναι ένας χώρος διεξαγωγής ψηφοφοριών. Πρέπει να είναι ένας χώρος διεξαγωγής εποικοδομητικών συζητήσεων προς όφελος της πόλης. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Η Δημοτική Αρχή δεν είχε καμία διάθεση για συζητήσεις. Οι δυο μεγάλες συζητήσεις που έγιναν, για τη ΔΕΥΑΙ και για τα Αγαθοεργά Καταστήματα, έγιναν μετά από συλλογή υπογραφών από τους συμβούλους της Αντιπολίτευσης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα επικρατήσει μια διαφορετική νοοτροπία ώστε οι Δημότες να έχουν ένα Δημοτικό Συμβούλιο αντάξιο των προσδοκιών τους.
- Ήδη είμαστε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου. Τι έχετε καταγράψει μέχρι τώρα;
Το 2014 ήμαστε σχεδόν άγνωστοι αφού η Παράταξη ιδρύθηκε μόλις τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Σήμερα, αυτό που διαπιστώνουμε σε κάθε μας βήμα, είναι ότι, αφενός υπάρχει αναγνωρισιμότητα και αφετέρου ακούγονται θετικά σχόλια για το έργο μας. Η Παράταξή μας δεν αρκέστηκε στις δραστηριότητές της μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, επισκεφθήκαμε τις περισσότερες περιοχές του Δήμου και μετεκλογικά, διοργανώσαμε επιστημονικές εκδηλώσεις (για τη λίμνη, το κυκλοφοριακό, το μέλλον της πόλης κ.ά.) και αναδείξαμε με συνεντεύξεις τύπου, πολλά χρονίζοντα προβλήματα της πόλης (ΔΕΥΑΙ, βιολογικός καθαρισμός, αδέσποτα ζώα κ.ά.). Την ίδια ώρα, όλες οι άλλες Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτες. Όλα αυτά είναι πλέον πολύ γνωστά στους Δημότες.
- Θεωρείτε ότι οι κομματικές υποψηφιότητες έχουν θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Τα κόμματα και οι βουλευτές έχουν έδρα τη Βουλή, όπου επιτελείται το Νομοθετικό έργο και λαμβάνονται αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική, την εθνική άμυνα, την εθνική οικονομία κλπ. Αυτά, δεν είναι θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Ας αφήσουν λοιπόν τις Δημοτικές Παρατάξεις και τους Δημοτικούς Συμβούλους, που έχουν έδρα τα Δημοτικά Συμβούλια, να διαχειριστούν τα του οίκου τους! Αρκετά πια με τις κομματικές παρεμβάσεις στους Δήμους. Καιρός λοιπόν να υπάρξει μια αλλαγή. Μια απόφαση σχετικά με την ασφαλτόστρωση κάποιων οδών σε μια πόλη δεν μπορεί να εξαρτάται από το αν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι είναι δεξιοί, κεντρώοι ή αριστεροί. Πρέπει να εξαρτάται μόνο από τη διάθεσή τους να την υλοποιήσουν.
- Ποια, κατά την γνώμη σας, είναι σήμερα η προτεραιότητα για τα Γιάννινα;
Για μας, ο νούμερο 1 στόχος είναι να αρχίσει επιτέλους μια προσπάθεια για την ανάσχεση της καθοδικής πορείας της κατάστασης της λίμνης και την έναρξη της ανάκαμψης. Ποιότητα υδάτων, αποκατάσταση του οικοσυστήματος και αξιοποίησή της. Αξιοποίηση για αναψυχή, αθλητισμό, τουρισμό. Σε όλους τους τομείς αυτό σήμερα γίνεται πλημμελώς. Παρότι οι λέξεις Γιάνεννα και Παμβώτις είναι αλληλένδετες, επί πέντε χρόνια, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ υπέρ της λίμνης. Δυστυχώς, η λίμνη δεν έχει ψηφοφόρους… Γνωρίζω ότι το κακό που έγινε μέσα σε 50 χρόνια δεν διορθώνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να ξεκινήσουμε. Δεν μπορεί να ρίχνουμε τα βάρη στην υφιστάμενη πολυνομία και μονίμως να «νίπτουμε τα χείρας μας». Η λίμνη Παμβώτις είναι σήμερα μια «αστική λίμνη». Περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από το Δήμο Ιωαννιτών. Ως εκ τούτου, ο Δήμος πρέπει να έχει όχι μόνο τον πρώτο λόγο αλλά και να αναλάβει δράση για την αναβάθμισή της. Έχουμε προτείνει την ύπαρξη Αντιδημάρχου ή Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου επί λιμναίων θεμάτων και ο οποίος θα μετέχει στο Δ.Σ. του Φορέα της Παμβώτιδος.
- Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος;
Είμαστε πλέον πιο έμπειροι, πιο ώριμοι και πιο δυνατοί. Ο εκλογικός μας στόχος είναι να δούμε να ανταμείβονται οι κόποι της πενταετίας. Θεωρώ ότι μπορούμε να είμαστε στο δεύτερο γύρο και τότε όλα είναι δυνατά!
- Η επόμενη μέρα θα απαιτήσει συνεργασίες. Βλέπετε ότι μπορούν να επιτευχθούν αυτές και υπό ποιες συνθήκες.
Εκ του εκλογικού Νόμου, είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να καθίσουμε όλοι γύρω από το τραπέζι και «να τα βρούμε». Δεν βλέπω γιατί να μη συμφωνήσουμε. Όλοι αυτή την πόλη αγαπάμε. Η προγραμματική σύγκλιση δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο. Ξέρω ότι, για να διοικηθεί ο Δήμος, θα απαιτηθεί η συνεργασία τριών ή τεσσάρων Παρατάξεων, αλλά εγώ έχω ένα όνειρο: να συνεργαστούν όλες οι Παρατάξεις! Αν υπάρχει καλή διάθεση και παραμεριστούν εγωισμοί και αντιπαλότητες του παρελθόντος, πολλά μπορούν να γίνουν. Θα είμαστε το παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ελλάδα! Αν δεν τα καταφέρουμε, αν αφήσουμε το Δήμο ακυβέρνητο, οι δημότες δεν θα μας συγχωρήσουν.